Sibiul se mândrește cu mulți oameni remarcabili. De la elevi cu rezultate excepționale, până la persoane care au contribuit semnificativ la sprijinirea celor cu nevoi sau care au ajutat copii cu probleme de sănătate, lăsând o amprentă pozitivă asupra comunității.
În cursul anului 2024, mai mulți sibieni s-au făcut remarcați prin faptele făcute. Matei este adolescentul de 14 ani, elev în clasa a șaptea la Colegiul „Octavian Goga” care și-a salvat vara trecută prietenul de la înec. Matei și-a rupt ghipsul în care avea mâna imobilizată și l-a tras la mal pe prietenul său care se afla la un pas de înec.
Într-o zi de vară, Matei se juca împreună cu alți doi amici în zona unui lac din Valea Aurie. Unul dintre ei a încercat să ia bărcuța blocată din mijlocul lacului, momentul în care a văzut cât este de adâncă apa, s-a panicat. Atunci Matei și-a desfăcut ghipsul și a sărit să își ajute prietenul, fără să mai stea pe gânduri.
Povestea lui Matei poate fi citită aici.
Beatrice, singura elevă cu 10 la BAC
Beatrice Cristea, absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, a pus Sibiul pe harta județelor de 10 la BAC. Tânăra studiază acum la Institutul Politehnic din Paris, una dintre cele mai prestigioase facultăți din lume.
Beatrice a obținut inițial media 9,95 la Bacalaureat. A luat 10 curat la Matematică și la Informatică și 9,85 la Limba Română. A fost mulțumită de rezultat, dar era convinsă că lucrarea ei merita punctaj maxim, așa că a depus contestație.
Citește povestea elevei aici.
Frații Țiplic, premiați la „Gala Excelenței”
Andrei și Paul Țiplic, doi frați din Sibiu, au fost premiați marți la „Gala Excelenței” de la București. Cei doi elevi din clasa a X-a de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” au fost singurii reprezentanți ai Sibiului distinși la acest eveniment și au fost premiați pentru pentru rezultatele obținute la Olimpiada Europeană de Geografie.
De-a lungul anului aceștia au obținut numeroase premii la concursurile naționale și internaționale. Citește și: Frații Țiplic din Sibiu, premiați la ”Gala Excelenței”. Au luat argintul la Olimpiada Europeană de Geografie
Natalia, cea mai tânără învățătoare din Sibiu
Natalia Radu, învățătoare la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu, este una dintre cele mai apreciate cadre didactice din județul Sibiu. Învățătoarea are doar 19 ani și a primit „Premiul pentru debut”, la Gala Învățătorilor din Sibiu. Tânăra sibiancă a absolvit Liceul Pedagogic și urmează acum Facultatea de Pedagogie a Învățământului Primar și Preșcolar, continuând să-și urmeze visul de a contribui la formarea noilor generații.
Citește și: Natalia, cea mai tânără învățătoare din Sibiu care predă la școala unde a fost elevă. „E un sentiment unic”
Iuliana, învățătoarea care și-a dedicat viața eleviilor din Cârța
Iuliana Turi este învățătoare la Școala Gimnazială din Cârța, acolo unde își lasă des amprenta prin proiectele Erasmus pe care le face în scopul dezvoltării școlii. Învățătoarea a primit „Premiul pentru activitate în mediul rural” în cadrul Galei Învățătorilor de la Sibiu. Iuliana Turi a povestit pentru Ora de Sibiu cum alegerea de a deveni cadru didactic a fost, într-un fel, o promisiune față de părinții săi, în special față de mama care a învățat-o importanța educației și a susținut-o să ajungă acolo unde își dorea.
Citește și: Cea mai iubită și harnică învățătoare din Cârța. Doamna Iuliana și-a dedicat viața educării copiilor (foto)
Asistentul social care a adus Crăciunul la Spitalul de Psihiatrie
Liliana Macarie este asistentul social de la Spitalul de Psihiatrie care a adus Crăciunul la Spitalul de Psihiatrie „ Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu. După mai multe decenii lucrând cu pacienții, asistentul social a povestit despre provocările întâmpinate de-a lungul carierei și ceea ce o motivează zilnic să își arate sprijinul față de persoanele cu nevoi speciale.
Liliana Macarie a absolvit Facultatea de Teologie și Asistență Socială în 1997, iar în luna octombrie a aceluiași an s-a angajat la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu. De atunci și până în prezent, își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Sănătate Mintală, perioadă în care s-a dedicat cu totul beneficiarilor, astfel încât să se simtă integrați.
Cătălina Costache și sutele de vieți salvate prin Fundația Polisano
După 14 de ani locuiți în Franța, Cătălina Costache, directorul exectuiv al Fundației Polisano, s-a mutat în Sibiu, după o decizie de familie. Revenirea în țară, și mai ales într-un oraș care îi era străin, a fost o provocare pentru Cătălina și o decizie care i-a schimbat radical viața și pe care nu o regretă.
Cătălina Costache este directorul Fundației Polisano. Prin intermediul organizației neguvernamentale, Cătălina, împreună cu echipa, a salvat sute de vieți ale copiilor diagnosticați cu probleme cardiace grave.