Anul 2024 a fost unul de răscruce pentru scena politică din Sibiu, marcând atât finaluri neașteptate, cât și noi începuturi controversate. Alegerile locale și parlamentare au adus schimbări majore în echilibrul de putere, surprinzând electoratul cu o serie de rezultate inedite. Partidul extremist AUR și-a consolidat prezența în Consiliul Local și Consiliul Județean, în timp ce un primar cu vechime, Gheorghe Huja (PNL), a pierdut mandatul la Cisnădie în fața lui Mircea Orlățan, candidatul USR. Pe plan național, votul sibienilor a trimis în Parlament candidați ai unor formațiuni radicale precum SOS, AUR și POT, semnalând o schimbare semnificativă în opțiunile politice ale alegătorilor din județ. Într-un peisaj politic în continuă transformare, 2024 a fost, fără îndoială, anul în care tradiția a făcut loc surprizelor.
Primari noi și vechi. Câțiva și-au încheiat domnia în 2024
Alegerile locale nu au produs schimbări semnificative pe scena politică a municipiului Sibiu. Astrid Fodor (FDGR) a câștigat un nou mandat de primar, însă rezultatele finale au adus o surpriză de proporții: Alexandru Găvozdea, candidat independent, s-a clasat pe locul al doilea, distanțându-se clar de Adrian Bibu (PNL), care a ocupat locul al treilea.
În orașul Cisnădie, în urma alegerilor locale din luna iunie, a fost ales un nou primar. Mircea Orlățan (USR) l-a învins pe Gheorghe Huja (PNL), care a domnit vreme de trei mandate. Fostul primar a câștigat totuși un loc în Consiliul Local, însă nu a emis pretenții cu privire la postul de viceprimar. USR s-a aliat cu PSD la Cisnădie și l-a numit în această funcție pe Gabriel Florea.
Citește și: Cine este noul viceprimar din Cisnădie
PNL a mai pierdut o primărie la alegerile din iunie. Candidatul independent Ioan Zav, dar susținut de PSD, care s-a trezit cu coroane funerare pe poarta casei în timpul campaniei, a câștigat alegerile la Gura Râului și l-a detronat pe liberalul Gheorghe Călin.
O surpriză a venit și de la Turnu Roșu, acolo unde candidata USR, Andreea Anghel, a câștigat alegerile în fața vechiului primar Stelian Istrate (PSD).
Gheorghe Roman (PNL) a câștigat un nou mandat la Primăria Mediaș, însă lupta a fost foarte strânsă. Pe locul al doilea s-a clasat Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină și șef al mercenarilor români care luptă în Congo. Deși n-a preluat scaunul de primar, Potra și-a găsit loc în Consiliul Local.
Extremiști în Consiliul Local și Consiliul Județean
Partidul AUR a reușit să intre, pentru prima oară, atât în Consiliul Local Sibiu, cât și în Consiliul Județean Sibiu. În timp ce și-a consolidat prezența la nivel local, partidele vechi au pierdut din votanți. Alianțele necesare pentru formarea unei majorități au rămas neschimbate însă. FDGR și PNL au mers la braț atât la CL, cât și la CJ.
Preotul Claudiu-Lucian Curiban și profesorul Constantin Dincă sunt cei doi membri AUR din Consiliul Local Sibiu. La Consiliul Județean, AUR are 4 reprezentanți, pe Augustin Sava, Ștefan Lucian Cocă, Bogdan Gheorghe Drașoveanu și Gheorghe Popa.
Citește și: Averile consilierilor județeni ai Sibiului. Unul colecționează mașini, altul e milionar în lei
Parlamentari de Sibiu de la AUR, SOS și POT
PSD, AUR, USR, PNL, SOS și POT sunt partidele care au dat parlamentarii din Sibiu în urma alegerilor din 1 Decembrie. Partidele radicale au reușit să intre atât la Senat, cât și la Camera Deputaților.
Astfel, Alianța pentru Unirea Românilor are doi parlamentari de Sibiu, pe Păucean-Fernandes Luminița la Senat, iar pe Radu Fabian Cristian la Camera Deputaților. Avocatul Ion Nicolae-Mirel a câștigat un mandat de deputat în urma alegerilor parlamentare. El a candidat pe listele SOS România, partidul Dianei Șoșoacă. POT – Partidul Oamenilor Tineri a reușit să obțină un mandat de deputat în Sibiu. Sebastian Kroncsiș a candidat împreună cu soția, dar el a fost primul pe listă.