Voucherele de vacanță rămân valabile cu o singură condiție

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunțat sâmbătă, după întâlnirea dintre sindicate, patronate și premierul Marcel Ciolacu, că voucherele de vacanță vor fi păstrate, însă cu o modificare semnificativă: salariații vor trebui să contribuie cu jumătate din valoarea acestora. Astfel, din suma totală de 1.600 de lei, 800 de lei vor fi suportați de angajați, iar obținerea voucherelor va fi opțională.

„Datorită și intervenției patronatului s-a decis că voucherele de vacanță rămân în vigoare. Dacă dai 800 de lei, vei beneficia de voucher. Nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru”, a explicat Bogdan Hossu, scrie portalul de știri ziare.com

Gabriel Predica, vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară”, a adăugat că Guvernul va subvenționa cel mult 800 de lei din valoarea voucherelor, însă nu au fost oferite detalii clare privind implicațiile fiscale. În prezent, voucherele sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS), iar acest regim fiscal ar putea rămâne neschimbat.

De asemenea, patronatele și sindicatele din turism au exprimat nemulțumirea față de posibila eliminare a voucherelor de vacanță din bugetul statului pentru anul 2025. Reprezentanții acestora avertizează că acest pas ar putea duce la scăderea veniturilor din turism cu 30-40% și ar afecta accesul românilor, în special celor cu venituri mici, la vacanțe. De asemenea, eliminarea voucherelor ar putea impacta negativ balanța valutară, românii preferând destinații externe precum Grecia, Turcia și Bulgaria.

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) a cerut Guvernului să adopte măsuri compensatorii pentru susținerea turismului intern, printre care alocarea unui buget anual de promovare a României ca destinație turistică și digitalizarea sistemelor de raportare și monitorizare a circulației turistice.

Ultima oră