Spitalul General Căi Ferate (CF) din Sibiu urmează să fie reabilitat, extins și modernizat. La finele lunii decembrie a fost lansată procedura de achiziție. Contractul depășește 92 milioane lei.
Clădirea impresionantă care găzduiește Spitalul CF a fost construită în anul 1903, proiectată inițial ca vilă pentru comerciantul Julius Misselbacher. Ulterior, clădirea a fost transformată în sanatoriu, iar în 1956 a devenit unul dintre cele mai importante spitale din rețeaua Ministerului Transporturilor. De-a lungul anilor, clădirea a fost supusă modificărilor, unele dintre ele necorespunzătoare, care au deteriorat aspectul și funcționalitatea inițială a acesteia.
Citește și: Spitalul CF trece în subordinea Primăriei Sibiu. Va deveni spital municipal
„Clădirea în care funcționează spitalul este o clădire monument iar, din lipsa unor spații adecvate care să acomodeze toate funcțiunile necesare, s-au realizat o multitudine de compartimentări interioare care neagă spațiile ample și atent decorate ale clădirii inițiale. De-a lungul timpului s-au realizat intervenții neconforme care parazitează clădirea monument: tâmplăriile PVC, aparatele de aer condiționat de pe fațade, lărgirea și obturarea unor goluri, poziționarea unor aparate în zonele structurale ale clădirii. (…) Scara nu este conformă pentru un spital și nici pentru evacuare în caz de pericol. Din punct de vedere funcțional spitalul are nevoie de ascensor pentru persoane și pentru targă. Laboratorul existent nu are un circuit închis astfel încât momentan nu funcționează conform normelor în vigoare. Clădirea anexă, realizată în anii 1950 nu prezintă valoare arhitecturală, este nefuncțională, iar prin poziția sa obturează imaginea corpului principal privită din strada Independenței”, este descris în caietul de sarcini.
Cu o structură care găzduiește 63 de paturi repartizate în secții precum Medicină Internă, Chirurgie Generală și Cardiologie, spitalul oferă servicii esențiale pentru locuitorii din Sibiu și județele învecinate. Deși dispune de un ambulatoriu bine dotat și de specialiști competenți, infrastructura și spațiile actuale limitează capacitatea unității de a oferi servicii medicale la standarde moderne. Proiectul vizează o serie de intervenții menite să transforme complet spitalul.
Astfel, se impune reabilitarea clădirii monument prin refacerea frizelor ceramice, a tencuielilor eficiente termic și a tâmplăriei din lemn, pentru a îmbina estetica istorică cu cerințele moderne de izolație termică. Totodată, este necesară extinderea și reorganizarea spațiilor funcționale, pentru a acomoda noile fluxuri de pacienți și pentru a integra aparatura de imagistică medicală achiziționată din fonduri europene.
Proiectul va respecta pe cât posibil planurile realizate de Otto Wagner, fiind refăcute decorațiile fațadelor ale clădirii nucleu. Clădirea anexată, construită în anii 50, nu prezintă valoare arhitecturală, este nefuncțională, iar poziția sa obturează imaginea corpului principal privit din strada Negruzzi, motiv pentru care va fi demolată. Se propune astfel construirea unui nou corp de clădire, cu demisol din beton armat și o suprastructură cu un regim de înălțime P+2E, care să găzduiască funcțiunile necesare spitalului. La demisolul acestei clădiri vor fi amplasate aparatele de imagistică, pe care spitalul le-a achiziționat dar nu are unde să le amplaseze la acest moment. Parterul va deservi spitalizarea de zi, iar la etajul 1 vor fi laboratorul și farmacia, ambele cu circuite închise. Pe ultimul etaj se vor amenaja birouri.
Valoarea contractului privind reabilitarea, extinderea și modernizarea Spitalului General CF se ridică la 92.575.143,99 lei.