Hoini Bartoș avea doar 21 de ani când a murit călcată de o mașină de poliție pe o trecere de pietoni din Agnita. Au trecut trei ani de atunci, iar magistrații au dat sentința. Agentul nu va sta nici măcar o zi în spatele gratiilor, motiv pentru ca părinții fetei sunt dezamăgiți de deznodământ.
Accidentul a avut loc pe strada 1 Decembrie din Agnita în 27 decembrie 2021. Tânăra de 21 de ani se angajase în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni, moment în care a fost lovită de o mașină de poliție. Fata a murit pe loc. La trei ani de la accident, părinții tinerei nu își găsesc liniștea, fiind dezamăgiți de decizia magistraților în ceea ce îl privește pe polițistul vinovat de tragedie.
Citește și: Cum s-a produs accidentul mortal. Declarațiile polițistului vinovat
„Ea n-a făcut nimic greșit. Am fost devastați când am aflat. Accidentul a avut loc pe la 21:45, iar pe noi ne-au sunat prietenii ei la 10:30-11:00 și ne-au anunțat. Nu am primit niciun telefon de la poliție, noi am aflat de tragedie de la prietenii care au ajuns acolo. Astăzi se fac trei ani. Deseară la 21:45 se fac trei ani”, a spus mama tinerei decedate în urma accidentului de la Agnita.
Mama fetei: „De trei ani ne luptăm”
Mama lui Hoini, tânăra decedată la Agnita, spune că ultimii trei ani au fost extrem de grei pentru familia sa. Au cheltuit sume mari de bani în proces, au făcut multe drumuri și au purtat în suflet multă tristețe în urma tragediei ce s-a abătut asupra lor. La aproape trei ani de la accident, magistrații au dat o sentință și l-au condamnat la polițistul vinovat la 2 ani închisoare cu suspendare. Decizia i-a întristat pe părinții fetei, care spun că pedeapsa nu a fost pe măsura faptei săvârșite.
„Am avut o grămadă de cheltuieli, am făcut multe drumuri la Agnita, iar într-un final i-au dat o pedeapsă cu suspendare. Am vorbit cu avocatul și am făcut apel la Alba Iulia. Vom merge și pe Haga dacă e nevoie. De trei ani ne luptăm în proces cu inculpatul. Procesul a durat trei ani, asta deși un proces în care se semnează acord de recunoaștere a vinovăției n-ar trebui să dureze mai mult de un an. El a așteptat să iasă la pensie, a făcut cerere să redobândească permisul de conducere și a putut conduce liniștit de atunci. A scăpat cu doi ani suspendare și două luni muncă în folosul comunității. Aia e pedeapsă că furi o găină, nu pentru un accident mortal”, au spus părinții fetei.
Potrivit raportului unui expert judiciar, polițistul rula, la momentul accidentului, cu o viteză probabilă de 64 km/h. El nu se uita în față, spre drum, astfel că n-a văzut-o pe tânără pe trecere. Părinții consideră că el, ca om al legii, ar fi trebuit să respecte întocmai regulile de circulație și limita de viteză în localitate.
„El este un organ al legii, ar trebui să dea dovadă că respectă legile. După măsurătorile expertului, a avut 65 km/h în momentul accidentului. Dumneata, ca organ de poliție, ar trebui să dai dovadă că respecți regulile de circulație. Înțeleg că te grăbești – se grăbea să alimenteze mașina ca să iasă din tură – dar pe unul care depășește limita legală în oraș îl amendezi, îi iei puncte, iar tu ca organ al legii, când porți uniforma MAI, nu respecți legile?”, a spus mama tinerei.
Părinții tinerei: „Nu ne-a spus o vorbă după accident”
Părinții tinerei s-au așteptat ca, după accident, polițistul vinovat să îi contacteze și să le arate că îi pare rău de ce s-a întâmplat. „Nu am vorbit nimic cu el, nu a încercat să vorbească cu noi după accident. După înmormântare, ne-a chemat doamna comandant la post să vorbească cu noi și a zis că dânsul vrea numărul nostru, dar nu ne-a sunat. Nici la înmormântare nu a venit să zică că îi pare rău, să întrebe dacă avem nevoie de ceva. Nici dânsul, nici colegii dânsului, nu și-a trimis regretele, nu a zis că îi pare rău, nimic. Doar primarul a fost alături de noi pe tot parcursul înmormântării”
Ei mai spun că, acum, la trei ani de la accident, și-ar fi dorit ca pedeapsa să fie mai aspră, iar polițistul să nu scape cu închisoare cu suspendare. „Viața unei tinere care avea viitorul înainte atât costă, doar 75.000 de euro? Noi ne-am luptat în anul respectiv să îi luăm un apartament cu trei camere, urma să îl renoveze după bunul plac, împreună cu sora ei. (…) Noi nu am primit acum niciun ban de la el, nici de la asigurator. Am optat pentru daune materiale și daune morale, dar au fost o mulțime de intrigi și întrebări. Ni s-a zis că n-am avut grijă de fată, că am lăsat-o în grija sorții, ceea ce nu e adevărat”, au spus părinții.