Se apropie sărbătorile, iar articolele pirotehnice devin din nou populare printre locuitorii din Sibiu. Totuși, utilizarea acestora vine cu reguli stricte, sancțiuni severe și riscuri de siguranță. Iată ce trebuie să știți despre cumpărarea și folosirea lor.
Ce tipuri de articole pirotehnice pot fi utilizate legal?
Conform legislației, pot fi achiziționate și folosite doar articole de divertisment din categoria F1 (scântei, mini-pocnitori, bobițe explozive) și articole din categoria P1, care sunt destinate scopurilor tehnice, precum îndepărtarea animalelor sălbatice. Acestea au un risc scăzut de pericol și zgomot, fiind acceptabile pentru uz privat.
Articolele din categoriile superioare – F2, F3, F4, T1, T2 – pot fi manipulate doar de profesioniști autorizați. Vânzarea altor categorii către persoane neautorizate este interzisă și se pedepsește penal.
Unde găsiți articolele pirotehnice legale?
În Sibiu, doar unitățile autorizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul de Poliție al Județului au dreptul să comercializeze articole pirotehnice. În municipiu, acestea includ magazinele zona mall-urilor, precum și alte locații de pe străzile Semaforului și Rahovei, dar și în Piața Cibin.
„În Sibiu sunt deja autorizate 5 societăți, în zona Pieței Cibin, străzii Rahova și Căii Șurii Mari, în municipiul Mediaș sunt 4 societăți, în cartierul Vitrometan și Piața Prim Com, iar în Șelimbăr 1 societate, în zona Mall Șelimbăr. Acestea sunt societăți autorizate exclusiv pentru comercializare articole pirotehnice” a declarat Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.
Ce sancțiuni riscă cei care nu se conformează legii?
Folosirea ilegală a articolelor pirotehnice atrage sancțiuni severe, atât contravenționale, cât și penale. De exemplu, utilizarea acestora în locuri publice, fără autorizație sau în scopuri care perturbă liniștea publică, poate duce la amenzi cuprinse între 1.000 și 7.500 de lei. Mai mult, comercializarea sau folosirea articolelor din categoriile interzise (precum F2 sau F3) de către persoane neautorizate se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.