Români pasibili de amendă de până la 30.000 de euro pentru sacrificarea unui porc în Italia, fără respectarea reglementărilor europene.
În urma semnalărilor din partea locuitorilor din localitatea Lanciano, provincia Chieti, din Abruzzo, carabinierii, împreună cu serviciul veterinar al autorității sanitare locale, au intervenit pentru a verifica condițiile în care a fost sacrificat un porc de către un grup de români rezidenți în Italia, scrie Antena3.
La fața locului, autoritățile au descoperit carcasa animalului, lipsită de cap și înconjurată de o cantitate considerabilă de sânge, ceea ce a indicat utilizarea unor metode tradiționale de sacrificare, dar considerate acum inacceptabile din punct de vedere al legislației europene. Potrivit Regulamentului UE nr. 1099/2009, sacrificarea animalelor trebuie să implice asomarea acestora, pentru a preveni suferința sau anxietatea acestora.
În Italia, sacrificarea animalelor pentru consumul domestic este reglementată de Decretul legislativ 27/2021, care permite păstrarea tradițiilor, dar impune respectarea reglementărilor privind protecția animalelor. În cazul în care sacrificarea provoacă suferințe inutile animalului, autoritățile pot aplica sancțiuni conform articolului 544-ter din Codul Penal italian, care prevede pedepse de închisoare de la 3 luni la 18 luni și amenzi între 5.000 și 30.000 de euro pentru maltratarea animalelor.
Grupul de români se află acum în fața unei posibile amenzi de până la 30.000 de euro, în urma încălcării normelor privind sacrificarea animalelor în mod uman.