Deținuții care vor lucra pe șantierele autostrăzilor din România, primesc bani și reducerea pedepsei

Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a încheiat un parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, oferind deţinuţilor în regim semi-deschis oportunitatea de a lucra pe șantierele viitoarelor autostrăzi și drumuri expres din România.

Inițiativa are scopul de a sprijini reintegrarea socială a acestora, oferindu-le șansa de a se califica în domeniul construcțiilor, activitate pe care o pot continua și după eliberare, angajându-se în cadrul constructorilor.

Primul proiect care va beneficia de acest parteneriat este Drumul Expres Bacău-Piatra Neamţ, unde antreprenorul va putea folosi forța de muncă a deținuților, obținând un punctaj suplimentar în cadrul licitației. Gabriel Budescu, directorul general al CNIR, a explicat că pentru acest proiect Administraţia Penitenciarelor va asigura transportul și paza pe șantier, iar deținuții vor beneficia de zile de libertate și reducerea pedepsei, fiind remunerați pentru activitatea desfășurată, scrie Digi24.

De asemenea, la licitația pentru acest drum expres, CNIR a introdus un punctaj de 6% pentru creșterea incluziunii sociale, oferind 3% suplimentar constructorului care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț, și alte 3% pentru cei care angajează și califică persoane private de libertate.

Contractul pentru proiectul Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț, estimat la peste 6 miliarde de lei, a fost publicat luni, 23 decembrie 2024, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va fi disponibil în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 februarie 2025.

Ultima oră