Mai multe case și blocuri s-ar putea construi în zona Pădurii Dumbrava din Sibiu pe terenul unei foste fabrici de covoare. Proiectul presupune inclusiv amenajarea unei grădinițe, unui centru SPA și a unui loc de joacă pentru copii. Directorul muzeului, aflat lângă acest potențial complex, spune că ar fi construit cu totul altceva în această zonă.
Ciprian Ștefan, directorul Complexului Național Muzeal (CNM) Astra, invitat la Ora de Cultură, a declarat că nu a analizat proiectul imobiliar propus a se construi în Pădurea Dumbrava, însă și-ar fi dorit ca în această zonă să fie amenajat altceva, nu blocuri și case.
Citește și: Case și blocuri în Pădurea Dumbrava. Ce spune dezvoltatorul
„Încă n-am avut o reacție vizavi de acel proiect imobiliar din proximitatea Muzeului, din zona Sitex, pentru că acolo sper să nu existe o agresare a peisajului și muzeul să fie pus în dificultate, și în același timp accesul auto. Nu am analizat încă proiectul, dar mi-am promis, o să analizez și o să am un punct de vedere. Nu pot să mă pronunț până nu văd exact ce presupune proiectul. Cât timp clădirile, de exemplu, care vor fi construite acolo, vor respecta regimul de înălțime și va rămâne peisajul fabulos din Dumbravă, să se vadă munții și tot, cât timp infrastructura rutieră va fi adaptată și în același timp, infrastructura instalațiilor sanitare, mă rog, tot ce ține de o dezvoltare, un proiect imobiliar vor fi în regulă și nu vor periclita activitatea muzeului, nu pot să spun că mă încurcă sau că nu mă încurcă. E normal să fie o dezvoltare, deși eu aș fi făcut, nu știu, în zona de pădure, aș fi făcut cu totul și cu totul altceva și nu un proiect imobiliar. În Sibiu discutăm de Aqua-land, discutăm de Gușterland, dar tu ai o minunăție de pădure pe care nu trebuie să o agresezi, dimpotrivă, să o exploatezi, să o pui în valoare. (…) Nu știu ce să vă spun în momentul de față, nu cunosc capacitatea cartierului respectiv, câte locuințe vor fi, și așa mai departe”, a spus Ciprian Ștefan.
El consideră însă că „zonele protejate ar trebui să rămână zone protejate”, pentru că sunt niște oaze de verdeață, de aer curat, de oxigen într-o zonă puternic urbanizată. „Sibiul se va dezvolta inevitabil, se va dezvolta. Nu știu cât mai poate pe orizontală, dar dacă nu se va dezvolta clar pe verticală și zona metropolitană crește, comuna Poplaca se dezvoltă, Rășinari se dezvoltă, Șura Mare, Șura Mică, nu mai vorbim de Șelimbăr, ce să mai. Deci vedeți cum se aglomerează această oază de verdeață? Las-o așa. Las-o așa”, a spus Ciprian Ștefan, directorul CNM Astra.