Sibiul sărbătorește vineri 833 de ani de existență. Prima atestare documentară a orașului datează din 20 decembrie 1191, când Papa Celestin al III-lea a emis un document ecleziastic care menționa așezarea „Cibinium”.
Colonizat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniști sași din regiunea Rin-Mosela, orașul apare pentru prima dată în documente sub numele de „Cibinium”. Din 1366, devine cunoscut ca Hermannstadt, iar după 1919 primește numele de Sibiu. În perioada medievală, orașul a cunoscut o dezvoltare economică remarcabilă datorită breslelor, ulterior înlocuite de manufacturi și afaceri mici prospere. Fortăreața Sibiu a fost invincibilă în fața otomanilor și a trecut prin numeroase conflicte militare. A fost capitala Transilvaniei în timpul principatului habsburgic și, de-a lungul timpului, un important centru religios, educațional și cultural.
În istoria recentă, Sibiul s-a remarcat ca un oraș revoluționar, jucând un rol activ în evenimentele din decembrie 1989.
„Sibiul este un oraș al superlativelor, care a adus numeroase premiere în această parte a Europei. Astfel, aici au fost atestate primul spital, prima bibliotecă, prima școală, prima farmacie, prima moară de hârtie, prima librărie, primul calendar, prima clădire de teatru, primul muzeu, primul pod de fontă, primul spital de boli nervoase, prima bancă cu capital românesc, prima fabrică de arcuri, prima fabrică de bere, prima fabrică de cântare, prima fabrică de mașini unelte, prima hidrocentrală, prima grădină zoologică, primul cinematograf în aer liber din România. Prima arhivă din România s-a deschis aici, iar primul ansamblu folcloric din România s-a înființat tot la Sibiu. Sibiul se mândrește și cu faptul că aici este atestată prima tipografie din Transilvania, aici s-au tipărit prima carte în română din Ardeal și primul ziar din Transilvania. Prima stațiune montană din România a fost Păltinișul, prima enciclopedie din România a fost publicată în oraș, primul muzeu de istorie naturală din România a fost fondat tot la Sibiu. Sibiul a fost, de asemenea, primul oraș din Transilvania care a fost iluminat cu curent electric și aici s-a introdus pentru prima dată în Transilvania un mijloc de transport electric. Conrad Haas a experimentat în zona Sibiului prima rachetă în trepte din lume. Sibiul se dovedește a fi un deschizător de drumuri, un oraș cu un spirit inovator, prin oamenii săi și prin conjunctura istorică”, se arată într-o descriere publicată pe sibiucity.ro.