Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu se întâlnește cu cititorii din Sibiu. Lansarea celui mai recent roman: Soarele negru

Săptămâna aceasta, joi, 19 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Editura Trei și Librăria Humanitas „Constantin Noica” îi invită de iubitorii de literatură din Sibiu la o întâlnire cu scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu.

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu se întâlnește cu cititorii din Sibiu. Lansarea celui mai recent roman: Soarele negru

Evenimentul este prilejuit de lansarea celei mai recente cărți ale sale, „Soarele negru”, sosită din tipografie la finalul lunii noiembrie. Romanul reprezintă o explorare profundă a memoriei colective și individuale, consolidând poziția lui Bogdan-Alexandru Stănescu ca unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani.

Alături de autor, la eveniment participă scriitorii Radu Vancu și Marin-Mălaicu Hondrari.

„Soarele negru este nu doar unul dintre marile romane ale generației noastre, sau ale literaturii contemporane, ci unul dintre marile romane ale literaturii române dintotdeauna. L-am citit cu senzația asta teribilă de bucurie și de invidie că asist la apariția unui obiect greu, care modifică spațiul, timpul și întreaga cauzalitate a literaturii românești”, mărturisea scriitorul sibian Radu Vancu la evenimentul de lansare a cărții din cadrul ediției din acest an a Târgului de carte Gaudeamus.

Soarele negru, un roman picaresc al cărui protagonist e chiar literatura, sinuoasă și ramificată ca brațele unui fluviu ce se despart în deltă.

Soarele negru încheie trilogia memoriei şi a familiei începută cu romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (2017, 2021) şi continuată cu Abraxas (2022) – carte premiată în urmă cu două săptămâni cu Premiul pentru proză al Academiei Române și aflată în curs de apariţie la prestigioasa editură franceză Gallimard –, două cărţi care s-au bucurat de o receptare deosebită atât din partea criticilor, cât şi a cititorilor.

Soarele negru este o carte care înglobează multe povești, fiecare cu personajele ei principale și secundare, dar și cu propriul ritm. Un cuplu cum nu se poate mai improbabil, care se întâlnește în Bucureștiul anilor ’70, un psihiatru malefic, racolat de KGB, aflat în căutarea automatonului uman și care sfârșește în pădurile nebuniei, un nazist gay, membru al Societății Thule, care vânează artefacte magice cu valoare neprețuită pentru ritualurile oculte menite să aducă pe lume cel de-al Treilea Reich, o stranie croitoreasă a Casei de Modă Diana, căzută pradă demonilor, o mamă creștin-ortodoxă pasionată de artele marțiale, un scriitor german melancolic pe nume Max Sebald, străzile înguste și pietruite din Norwich, Sulina anilor ’90, socialiști camerunezi, un Păpușar rus care colecționează trofee de care se îndrăgostește, un roman neterminat ce iradiază viețile celor care-l citesc: toate acestea se împletesc în biografia multigenerațională a unui personaj pasionat de criminali în serie și de reconstruirea imaginară a vieții tatălui dispărut.

Cunoscut deopotrivă ca scriitor, editor, traducător și eseist, Bogdan-Alexandru Stănescu este una dintre cele mai apreciate voci din lumea cărților românești.

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este prozator, poet, eseist, traducător, editor și doctor în literatură. În prezent este director editorial al imprintului Anansi. World Fiction, din cadrul Grupului Editorial Trei. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu cartea Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul. Au urmat volumul de eseuri Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis, romanul Copilăria lui Kaspar Hauser; în 2019 a publicat romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută; în 2021, volumul de poeme Adorabilii etrusci, iar în 2022, romanul Abraxas. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Sue Prideaux, Edward Hirsch, Daniel Mendelsohn, Paul Auster, Philip Roth, Louise Glück, Hannah Arendt, C.G. Jung, Anne Carson și Kaveh Akbar.

La Editura Trei a mai apărut, în 2023, volumul de eseuri Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte (scris împreună cu Vasile Ernu).

Accesul la eveniment este liber, iar iubitorii de literatură sunt invitați să participe la această întâlnire specială. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu se întâlnește cu cititorii din Sibiu. Lansarea celui mai recent roman: Soarele negru

Ultima oră