Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal

Expoziția „Speranță prin artă” realizată de Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, cu sprijinul cluburilor Rotary și Rotaract, s-a bucurat de un real succes la vernisajul care a avut loc marți seara, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal

Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal

Lucrările realizate de pacienții coordonați de specialiștii spitalului, în cadrul laboratorului de Ergoterapie, au impresionat pe toată lumea și dovedesc că, „ ese o expoziție a rezilienței și a frumuseții sufletului uman și că inspirația vine uneori și din momentele de încercare ale vieții”, a subliniat managerul spitalului, Florin Neag. Fiecare exponat, tablou sau decorațiune de sărbători spune o poveste și arată o cale spre vindecare. Lucrările pot fi achiziționate prin donație, sumele fiind modice. Sumele strânse vor ajuta la continuarea activităților de reabilitare prin terapie ocupațională.

„Este cea mai importantă acțiune anti-stigmă. Pot să vă spun că am început în urmă cu 16 ani cu colegii mei din Rotaract și Clubul Rotary, alături de Spitalul Clinic de Psihiatrie. Deși am început în urmă cu 16 ani, facem pași din ce în ce mai importanți. La spital există un laborator de ergoterapie pentru pacienți. De ce facem pași importanți? Pentru că, spre exemplu, pot să vă spun cu mândrie, că de anul trecut, Spitalul Clinic de Psihiatrie are pentru prima dată un spațiu nou, primitor, care a fost creat și dedicat exact pentru a putea să aibă loc acest laboratoriu de ergoterapie. Tot ce reprezintă ergoterapia Spitalului Clinic de Psihiatrie,  în momentul actual, este coordonat de o colegă de-a mea,  care are specializarea în psihologie”, a declarat la vernisaj, directorul medical al spitalului, medicul Ciprian Băcilă.

Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal

Președinta Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, cea care a cumpărat două tablouri realizate de bolnavi, a spus că, „ partea cea mai frumoasă a comunității sibiene este faptul că scoate în evidență lucruri minunate”. Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu se numără printre spitalele sibiene, coordonate de către CJ Sibiu.

„Întotdeauna am considerat că partea cea mai frumoasă a comunității sibiene este faptul că scoate în evidență lucruri minunate, care se întâmplă în jurul nostru, dar pe care agitația de zi cu zi, ne face să le trecem cu vederea și să nu le apreciem la adevărata valoare. Sunt aici, în primul rând, pentru a duce mulțumiri acestor oameni minunati, de la Spitalul de Psihiatrie, acestor profesioniști desăvârșiți, medici și angajați cu suflet, care știu să manifeste empatie pentru cei care ajung în viața lor. Acești oameni, care, iată că astăzi aduc în fața dumneavoastră, alți oameni despre care în societate știm cum se vorbește, dar care ne arată acea latură minunată a lor și faptul că avem toate motivele  să-i apreciem și să-i înconjurăm cu iubire și cu prețuire. Vă felicit și pe voi, pacienții noștri de la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Vă felicit și vă mulțumesc pentru că ne aduceți această rază de bucurie și această rază de lumină în sufletele noastre. Mi-am rezervat deja două tablouri și vă asigur că vor fi în cabinetul meu și cei care vor trece pragul biroului, vor ști că aceste opere de artă au ieșit în mâinile dumneavoastră. Felicitări tuturor, a arătat președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal

Managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Sibiu, Florin Neag, a întărit ideea că arta are o putere vindecătoare.

„Suntem aici, împreună, ca să înțelegem puterea vindecătoare a artei. Noi la spital încercăm dincolo de simptome și de cauzele bolilor, să oblojim și suflețele pacienților, așteptările, emoțiile și trăirile lor. Găsesc că este potrivit să înțelegem că arta și medicina pot crea împreună speranță. Iar speranța este un precursor al sănătății pe care fiecare dintre noi o căutăm. Dacă de 16 ani facem asta împreună, aceasta fiind a XVI-a ediție înseamnă că oamenii implicați au regasit elementele care să îi motiveze că acest eveniment să fie susținut an de an. Arta în toate formele ei oferă libertatea pe care uneori cuvintele nu o pot oferi și de aceea va invit să priviți fiecare tablou realizat ca o fereastra spre sufletul pacienților care l-au realizat. Vă mulțumesc frumos pentru tot ce faceți și haideți să credem împreună, pentru că, dacă tot vine sărbătoarea de Crăciun care este o sărbătoare a minunilor,  să credem că prin artă, putem face mai mult pentru fiecare dintre noi”, a concluzionat managerul Florin Neag.

Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal Pacienții Spitalului de Psihiatrie Sibiu expun lucrările lor la Muzeul Brukenthal

Gazda expoziției „Terapie prin artă”, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă, a propus tuturor sibienilor să se implice activ în susținerea acțiunilor culturale și caritabile.

„Dacă avem oameni sănătoși, în primul rând spiritual, psihic, cu siguranță și sănătea trupească este deja asigurată. Așadar, mulțumesc domnului Ciprian Băcilă  pentru faptul că ştie să transmită un alt sentiment pacienților, pentru că a demonstrat faptul că, o premieră dintr-un spital de psihiatrie din sud-estul Europei  știe să asigure un tratament și prin artă. Iar lucrul acesta pentru Muzeul Național Brukenthal este îmbucurător. Fiţi oameni darmici,  având o comunitate puternică,  avem oameni puternici şi orașul arată mai bine, județul arată mai bine. Noi suntem mai fericiți,  mai puțini pacienți, mai puțină durere și mai multă fericire”, a declarat managerul Alexandru Chituță.

Expoziția „Terapie prin artă” a avut loc cu sprijinul Rotary și Rotaract, două cluburi care susțin comunitatea locală.

„Aş vrea să vă transmit un călduros la mulți ani, să aveț isărbători cu liniște,bucurie și sănătate.Vreau să le mulțumesc partenerilor noștri, să felicit instituţiile statului pentruefortul pe care îl fac și vreau să le asigur pe aceste instituţii, dar și de parteneri, că noi, Rotary Club Sibiu și Rotarat Club Sibiu, vom fi întotdeauna aici, în comunitate, încercând săsprijinim cu tot ceea ce putem noi, prin experiența noastră, timpul nostru și toate resursele pe care le avem, să aducem plus valoare și să scoatem la lumină lucrurile bune pe care comunitatea sibiană le face zi de zi”, a promis președintele Rotary Club Sibiu, Radu Ilie Suciu.

Expoziția „Terapie prin artă” este un proiect unic cultural și medical, care durează o singură zi. Dorim să mulțumim pe această cale și studenților de la ASCOR (Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români), care au cântat colinde la vernisajul expoziției.

Informații utile despre sănătatea mintală sunt doar la un click distanță, la adresa www.medicina-psihiatrie.ro, site-ul oficial al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”. Sibiul ocupă un loc foarte important pe harta psihiatriei din România şi din Europa, întrucât la Sibiu a fost inaugurat în anul 1863 primul spital de boli nervoase, fiind primul aşezământ de acest fel din ţară şi din sud-estul Europei.

Ultima oră