Fisticul și toate deserturile care au avut în compoziția lor fistic au fost la mare căutare în anul 2024. Cerere mare a fost și la patiseriile din Sibiu, însă meșterii cofetari spun că în perioada sărbătorilor, fisticul pierde teren în fața cozonacilor cu nucă sau rahat.
Cozonacii cu fistic au câștigat popularitate în rândul sibienilor, dar cozonacii tradiționali rămân în topul preferințelor oamenilor în perioada sărbătorilor. Ana de la „Dulciurile Anei” explică acest fenomen prin dorința sibienilor de a păstra o fărâmă din amintirile din copilărie.
„Cozonacii tradiționali rămân în topul preferințelor. Din ce am observat, oamenii sunt adepții clasicului, atrași de nostalgie. Cozonacul cu nucă și cacao este asociat cu amintirile din copilărie, iar pregătirea lui creează o emoție aparte. Cozonacul tradițional este un simbol al sărbătorilor”, a spus Ana de la „Dulciurile Anei”.
Parachiva de la Metrocom împărtășește aceeași părere. „Facem atât cozonaci cu fistic, cât și cozonaci tradiționali, însă aceștia din urmă rămân preferații clienților”, a declarat Paraschiva de la Metrocom.
La Cofetăria Alina nu se pregătesc cozonaci cu fistic, cozonacii tradiționali cu nucă fiind cei mai căutați de sibieni. „Comenzile au început să vină de luni. Am observat că oamenii încep „să se agite” pe ultima sută de metri pentru sărbători. Noi nu facem cozonaci cu fistic. Mai degrabă am avut clienți interesați de cozonacul cu ciocolată, însă rămânem fideli variantei clasice, cu nucă. Clienții noștri sunt obișnuiți să găsească la noi cozonacul tradițional cu nucă. De cozonac cu fistic nu ne-a întrebat nimeni. Cred că moda fisticului a trecut, mai ales după toată nebunia cu ciocolata Dubai”, a spus Alina.
La Turtha se găsesc atât cozonaci tradiționali, cât și cozonaci cu fistic. „Facem și cozonaci tradiționali, cu nucă și stafide, cu rahat și amarene, dar și variante moderne, cu ciocolată, fistic sau cremă cu alune de pădure. Majoritatea sunt foarte cerute. Cei mai populari rămân cozonacii cu nucă, rahat, fistic și ciocolată – toți sunt în topul preferințelor clienților noștri”, a adăugat Mihaela.
Maria Ranf de la Alămor a rămas în continuare adepta cozonacilor tradiționali. „Sunt prăjituri, trufandale, nu cozonaci. Cum cade fisticul….e o trufanda. Cozonacii nu s-au făcut umpluți cu cremă. Eu rămân la rețeta tradițională, așa cum se fac cozonacii la Alămor. Noi îi frământăm în troacă. Avem comenzi, oamenii ne sună în număr mare. Ne găsesc la Sala Transilvania, unde am pregătit cozonaci cu nucă și rahat. Un cozonac de un kilogram la noi are prețul de 70 de lei. Este altceva. E frământat cu grijă, indiferent dacă este cu nucă sau rahat. Noi lucrăm intens. Astăzi și mâine facem cozonaci, iar poimâine ne ocupăm de pâine. La Alămor, respectăm tradiția”, a spus Maria de la Alămor.
Prețul cozonacilor. Cel cu fistic este cel mai scump
Prețul cozonacilor variază în funcție de gramaj și ingrediente. De exemplu, la Metrocom, cozonacul cu fistic costă 105 lei pentru 1,1 kg, în timp ce cel cu nucă este 45 de lei pentru 950 de grame, iar cozonacul cu ciocolată are același preț ca cel cu fistic – 105 lei pentru 1,1 kg.
La Turtha cozonacul cu fistic costă 130 de lei pentru 950 de grame. „Cererea pentru acest produs a crescut de când a devenit populară ciocolata Dubai. Noi l-am făcut și anul trecut, iar clienții noștri deja îl cunosc și îl apreciază. De asemenea, avem două prăjituri cu fistic – una cu zmeură și alta doar cu fistic”, a declarat Mihaela Lascu de la Turtha.
Același preț îl au și cozonacii cu fistic de la Delice Cakes. „Cozonacii cu fistic se caută așa și așa, însă cozonacii tradiționali rămân preferați. La noi, cozonacul mare cu fistic este 130 de lei, iar cel mic costă 75 de lei”, a spus reprezentantul cofetăriei.
La Cofetăria Alina, prețul pentru un kilogram de cozonac clasic cu nucă este de 80 de lei, iar cozonacul tradițional cu nucă de 1 kilogram costă 85 de lei. De asemenea, cozonacul mic de 500-600 grame este disponibil la 45 de lei.