Un accident rutier grav a avut loc, în urmă cu trei ani, în Agnita. O tânără de 21 de ani a fost lovită mortal de o autospecială de poliție. Agentul care se afla atunci la volan și-a aflat acum sentința.
Accidentul a avut loc pe strada 1 Decembrie din Agnita în 27 decembrie 2021. Tânăra de 21 de ani se angajase în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni, moment în care a fost lovită de o mașină din dotarea Poliției. Fata a murit pe loc.
Polițistul nu a văzut-o
Potrivit datelor din rechizitoriul publicat pe rejust.ro, sibianca urma să se întâlnească cu o prietenă care o aștepta cu mașina pusă pe avarii pe cealaltă parte a drumului. Fata a traversat regulamentar, pe trecerea de pietoni, moment în care a fost lovită puternic de un autoturism. La volanul autovehiculului – o autospecială de poliție – se afla un bărbat, la acea vreme agent șef adjunct de poliție la postul din Brădeni. Oamenii legii au stabilit că polițistul se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, urmând să termine programul de lucru la ora 22:00. În acel moment, el se deplasa către o benzinărie la ieșire din oraș.
Citește și: Cine este fata lovită mortal pe trecere la Agnita
Polițistul nu a observat-o pe tânăra aflată pe trecerea de pietoni, fiindcă i-a atras atenția mașina fetei care o aștepta pe avarii pe marginea drumului. „Inculpatul nu a observat victima angajată în traversare, atenția fiindu-i distrasă de autovehiculul martorei și nu a acordat prioritate de trecere pietonului, angajată în traversarea regulamentară a drumului, pe trecerea pentru pietoni semnalizată prin marcaj rutier și indicator, împrejurare în care a lovit-o cu partea față a autovehiculului. Din raportul de expertiză tehnică efectuat în cursul urmăririi penale se remarcă și faptul că, dacă erau parcate autovehicule pe partea dreaptă a sensului de deplasare al autovehiculului până lângă intrarea în unitatea economică, inculpatul nu putea vedea nici autovehiculul oprit și foarte probabil din cauza iluminării mai intense a trecerii de pietoni decât a trotuarului, nu putea vedea nici pietonul”, se arată în rechizitoriu.
Potrivit raportului unui expert judiciar, polițistul rula, la momentul accidentului, cu o viteză probabilă de 64 km/h. „Inculpatul putea să observe pietonul angajat în traversarea trecerii de pietoni, dar nu privea spre drumul din față. Când pietonul trece de jumătatea sensului spre centru intră in câmpul vizual periferic al inculpatului, care declanșează o reacție de evitare prin frânare fermă, dar impactul nu poate fi evitat. Expertul arată că accidentul ar fi putut fi evitat prin frânare sau frânare și ocolire, daca inculpatul observa pietonul la momentul angajării în traversarea trecerii de pietoni, iar viteza autospecialei pe care o conducea era de maxim 60 km/h”, se mai arată în rechizitoriu.
A scăpat de închisoare
Polițistul a fost trimis în judecată în urmă cu doi ani, fiind cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. În primăvara anului 2023, s-a constatat legalitatea rechizitoriului și s-a dispus începerea judecății. Inculpatul și-a recunoscut vinovăția în fața procurorilor, fapt ce a presupus ca limitele de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei cu închisoarea, să se reducă cu o treime. Instanța a apreciat astfel că „aplicarea unei pedepse orientate spre minimul special prevăzut de lege, pentru infracțiunea săvârșită, este suficientă pentru reeducarea inculpatului”.
În 16 decembrie 2024, la aproape trei ani de la accident, polițistul, care între timp s-a pensionat, a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare. El a fost pus sub supraveghere timp de 3 ani, timp în care va trebui să se prezinte regulat la Serviciul de Probațiune, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea lui, să anunțe schimbarea locuinței și orice deplasare depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informații despre mijloacele de existență. Agentul a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității, timp de 60 de zile.
Pe parcursul urmăririi penale, mama victimei s-a constituit parte civilă în dosar, astfel că polițistul va trebui să ii plătească daune morale de peste 75.000 de euro.
Sentința nu este însă definitivă și poate fi atacată.