Liceele ”fantomă” ale Sibiului. Șase dintre ele nu au avut nici un candidat înscris la BAC

Ministerul Educației a schimbat calendarul de desfășurare al examenului de Bacalaureat de anul viitor. Înscrierile la „examenul maturității” se desfășoară între 16 și 20 decembrie, însă zeci de elevi din județul Sibiu nu și-au exprimat încă intenția de a participa.

Liceele ”fantomă” ale Sibiului. Șase dintre ele nu au avut nici un candidat înscris la BAC

Șase licee din Sibiu, niciun candidat pentru examenul de Bacalaureat în 2024

Potrivit website-ului care centralizează rezultatele examenului de Bacalaureat, niciun absolvent din promoția curentă nu s-a înscris la Bacalaureat de la următoarele licee: Liceul Teologic Baptist „Betania” Sibiu, Liceul Tehnologic „Transcom” Sibiu, Liceul Teoretic Dumbrăveni, Liceul Tehnologic Iacobeni, Liceul Tehnologic „Stănescu Valerian” Târnava și Liceul Tehnologic Mârșa.

Alte licee, cu mai puțin de 10 tineri care au promovat examenul de Bacalaureat sunt Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu (6 absolvenți), Liceul Tehnologic Cisnădie (1 absolvent), Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș (4 absolvenți), Liceul Tehnologic „Automecanica” Mediaș (6 absolvenți), Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică (2 absolvenți) și Liceul Tehnologic „Ilie Măcelariu” Miercurea Sibiului (7 absolvenți). Rezultatele detaliate pot fi accesate folosind platforma națională pentru afișarea rezultatelor la Bacalaureat – Bacalaureat 2024. 

Liceele ”fantomă” ale Sibiului. Șase dintre ele nu au avut nici un candidat înscris la BAC
foto Pixabay

De la clasa a IX-a la Bacalaureat: O trecere plină de obstacole pentru absolvenții de la „LIA”

Abandonul școlar sau începerea carierei profesionale din timpul liceului, perioadă în care ar trebui doar să studieze, pot fi două cauze ale diferențelor care se înregistrează între numărul elevilor înscriși în clasa a IX-a, și cei care se înscriu la examenul de Bacalaureat.  

Spre exemplu, Liceul Tehnologic „Independența” Sibiu, a avut 84 de elevi înscriși în clasa a IX-a, dintre care doar 40 s-au înscris la Bacalaureat. Promovați au fost 25.

Un alt exemplu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară  „Terezianum” Sibiu, a avut 84 de elevi înscriși în clasa a IX-a, dintre care doar 36 s-au înscris în clasa a XII-a la „examenul maturității”, iar 29 au fost declarați admiși.  

Un ultim exemplu poate fi Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș, unde pe listele examenului de Bacalaureat s-au aflat 7 candidați, dintre care au promovat doar 4. În clasa a IX-a s-au înscris 33 de elevi. 

Situația din municipiul Sibiu nu este una solitară, iar aceasta se repetă și în alte orașe din România, fiind una din cauzele ce a determinat ONU (Organizația Națiunilor Unite) să acorde un calificativ negativ pentru educație în programul de dezvoltare sustenabilă care se desfășoară între anii 2015-2030. În acest program, România se află pe locul 40 din 192 de țări. Clasamentul întreg poate fi găsit aici.

Liceele ”fantomă” ale Sibiului. Șase dintre ele nu au avut nici un candidat înscris la BAC
foto Cancan

Calendarul examenului de Bacalaureat se schimbă din 2025 

Absolvenții clasei a-XII a încep astfel pregătirile pentru examenul care le poate decide cariera profesională, în ultimele zile ale anului. Înscrierile pentru anul viitor încep din 16 decembrie, urmând să se încheie pe 20 decembrie. Urmează apoi evaluarea competențelor lingvistice și digitale care se desfășoară în perioada 27 ianuarie – 7 februarie. Probele scrise pentru prima sesiune a examenului se susțin între 10 și 16 iunie, rezultatele parțiale fiind afișate pe 20 iunie, iar cele finale pe 30 iunie.  

Tinerii care au fost declarați respinși se pot înscrie la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat care se desfășoară în august, începând cu 14 iunie, urmând să susțină probele scrise în perioada 11-14 august. Rezultatele parțiale se afișează în 18 august, cele finale pe 26 august. 

Material realizat de Alexandru Firondoiu, student în anul III la specializarea Jurnalism

Ultima oră