Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video)

Muzeul Astra a fost sâmbătă gazda unei sărbători de neuitat, unde zeci de vizitatori s-au bucurat de atmosfera autentică și care i-a trimis în amintiri din copilărie. Pomana porcului, jumările și colindele care răsunau pe fundal au transformat ziua într-una specială pentru toți cei care au ales să își petreacă timpul liber la muzeu.

video
play-sharp-fill

Jumările au sfârâit în ceaunele de la Muzeul Astra, iar mirosul și gustul mâncărurilor tradiționale au bucurat fiecare vizitator în parte. Gospodari din Orlat și Țara Secașelor au pregătit cele mai gustoase preparate, care se fac în ziua de Ignat.

„La Muzeul Astra se reconstituie tăierea porcului la Crăciun, la Ignat. Deja sunt preparate mâncărurile tradiționale care se fac imediat după ce se taie porcul. S-a făcut ciorbă acră ca la Orlat și pomana porcului. Rețetele sunt de la Țara Secașelor și de la Orlat, din Mărginimea Sibiului”, a spus Mihaela Gherghel, muzeograf.

Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video)

De asemenea, Șerban Doru, un gospodar din Orlat, a explicat cum au fost pregătiți porcii. „Astăzi am pregătit doi porci de Bazna pe care i-am sacrificat și i-am pârlit cu paie. Am făcut o ciorbă de porc cu zeamă de varză și hrean. Avem jumeri, pomana porcului și fasole frecată”, a spus Doru, gospodar de la Orlat.

Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video)

Jumeri, vin fiert și colinde

Gospodarii din Râu Sadului au adus și ei produse tradiționale. „Suntem de la Râu Sadului și am venit cu mușchiuleț de porc, cotlet și piciorușe de porc afumate. Am avut și caltaboș și cârnați, pe care le-am vândut. Mai avem brânză de burduf și telemea veche”, gospodar de la Râu Sadului.

Aida, o gospodină din Gura Râului, a adus și ea preparate tradiționale. „Tot ce vedeți la mine pe masă este făcut de mine, tradițional. Am adus pâine de casă cu untură de porc și ceapă, jumeri, brânză făcută în casă, rachiu de prune, rachiu de pere și murături pe care noi le facem din moși strămoși”, gospodina Aida de la Gura Râului.

Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video)

Pomana porcului, pe placul vizitatorilor

Un vizitator a simțit că evenimentul de la Muzeul Astra l-a trimis cu gândul la amintirile din copilărie, de la bunici. „Am venit la Muzeul Astra pentru că ne place să susținem producătorii locali. De fiecare dată când am venit la muzeu am găsit producători cu produse tradiționale pe care le mâncam pe vremea bunicilor noștri, plus că ne plac produsele românești”, a spus acesta.

Un alt vizitator, Viorel, a fost încântat de atmosfera de la muzeu. „Mâncarea este super bună. Porcii de Mangalița au fost tranșați și gătiți într-un cadru rustic, natural. Este super fain. Să trăiască Muzeul Astra și să mai facă astfel de evenimente”, a spus Viorel, vizitator la Muzeul Astra.

Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video) Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video)

Zeci de pofticioși au venit în Muzeul Astra, la pomana porcului. „Este super fain” (foto, video)

Sibienii și turiștii sunt așteptați și duminică, de la ora 10:00, pentru a degusta preparatele tradiționale și pentru a „se încălzi” cu un pahar de vin sau rachiu fiert.

Ultima oră