Zeci de pacienți ai Centrului de Sănătate Mintală din Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, împreună cu familiile lor, angajați și voluntari, s-au bucurat vineri de serbarea dedicată Crăciunului, ajunsă la cea de a 25-a ediție.
Pacienții, dar și voluntarii, printre care, profesorul de chitară, Vlad Părău, interpreții de muzică populară, Doinița și Ion Sîmbotin și Ioana Teodora Puia au cântat colinde. Spectacolul a fost prezentat de asistentul social Liliana Macarie, cea care s-a ocupat de această serbare, încă din 1999, în fiecare an.
Prezent la serbare, Florin Neag, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, a subliniat faptul că, „ ne aflăm în pragul uneia dintre cele mai frumoase sărbători ale anului, Crăciunul, un moment care aduce cu sine speranță, bucurie și apropiere.”
„Este o bună ocazie să ne oprim câteva minute din agitația zilnică, în care fiecare dintre noi suntem angrenați și să reflectăm asupra lucrurilor care contează în aceste momente cu adevărat. Este important, în primul rând pentru mine, să mulțumesc colegilor mei din conducere și, de asemenea, întregului personal al spitalului nostru, medici, asistente, infirmiere, personal auxiliar și personal administrativ, pentru că munca voastră zilnică, devotamentul și empatia fac diferența în viața pacienților noștri. Într-un an plin de provocări, voi ați fost (…) eroi, (…) pentru că sănătatea și binele pacienților noștri, încercăm să le punem de fiecare dată pe primul loc. De asta spuneam eroi. Fără dedicarea voastră nu am fi putut să fim acest sprijin de nadejde pe care pacienții noștri îl caută în acest spital”, a declarat managerul Florin Neag.
Potrivit managerului Florin Neag este foarte important ca nimeni să nu fie singur de Crăciun, cu atât mai mult cei bolnavi.
„ Dragi pacienți și aparținători, știu că, contrar oamenilor care nu au probleme de sănătate și care se identifică în această perioadă cu o perioadă fericită anului, pentru mulți dintre dumneavoastră, sărbătorile de iarnă pot fi resimțite, din păcate mai dificil, întrucât sunteți fie departe de familii, fie în lupta cu boala. Vreau să vă asigur că aici, în acest spital, sunteți înconjurați de oameni cărora le pasă de dumneavoastră, de oameni care vă doresc binele, care lucrează neobosit pentru recuperarea și pentru confortul dumneavoastră. În aceste zile, vă rog să aveți în vedere că nu sunteți singuri și fiecare dintre noi este aici pentru fiecare dintre dumneavoastră. Vă invit pe toți să păstrăm speranța aprinsă și să ne susținem unii pe ceilalți, personal și pacienți, pacienți și personal și să aducem lumina Crăciunului în tot ceea ce facem”, a arătat managerul Florin Neag.
Centrul de Sănătate Mintală (CSM) adulți este condus de medicul Ana Ioana Secelean, cea care a coordonat și organizarea serbării de Crăciun. CSM-ul din Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu este considerat un model de bună practică în România, aici fiind activități diverse, care ajută bolnavii să se refacă.
„Le mulțumesc (beneficiarilor n.r.) în mod deosebit pentru faptul că ne dau ocazia să participăm la câteva momente de bucurie din viața lor. Toate eforturile noastre sunt puse în slujba voastră pentru a aduce un licăr de speranță, dar nu numai, să ne apropiem să fim cât mai aproape, să fim cât mai umani și în momentul în care vă alăturați activităților noastre, să atingeți normalitatea pentru care ne străduim fiecare din viața de zi cu zi. Mă bucur că de la an la an am crescut în participare și anume am pornit de la 8 pacienți în urmă cu 13 ani. Așa că acum sala este plină. Bineînțeles că fără voluntari (…) noi n-am putea să facem atâtea lucruri. Recunosc că acest model de activități pe care noi le desfășurăm sunt unice la nivelul țării, motiv pentru care mă străduiesc să dovedesc științific ca fiind un model de bună practică. Îmi doresc ca beneficiarii din toată țara să aibă această oportunitate de a accesa un centru de sănătate mentală cu servicii atât de complexe. Mulțumesc din suflet personalului care m-a suportat de la bun început cu toate ideile novatoare”, a spus dr. Ana Ioana Secelean, șef CSM adulți.
La finalul serbării au fost înmânate diplome voluntarilor Asociației Spitalului de Psihiatrie, care ajută foarte mult pacienții. Printre voluntarii care lucrează cu pacienții se numără și celebrul antrenor Viorel Hizo. Sibianul Hizo a fost antrenorul formaţiei Inter Sibiu, echipă cu care a cucerit Cupa Balcanică în anul 1991. A antrenat Dinamo, Rapidul, Farul și FC Vaslui, iar în prezent ajută bolnavii din Spitalul de Psihiatrie să facă sport.
„Grupa mea la această serbare au fost foarte activi, au fost 5-6 din grupă care au recitat, au cântat colinde. De sărbători să le urăm la toți, sănătate!”, a transmis fostul antrenor, tuturor românilor.
Cu ajutorul sponsorilor, angajații au oferit pacienților, cadouri de Crăciun.
Și în următoarele zile vor continua manifestările dedicate Crăciunului, în spital, cu și pentru pacienți.