Primăria vrea să dubleze, de anul viitor, valoarea taxei speciale pentru amplasarea teraselor pe domeniul public al municipiului Sibiu. Această taxă a fost micșorată în urmă cu aproape cinci ani, în timpul pandemiei de coronavirus, pentru a atenua efectele economice în contextul restricțiilor de pe perioada stării de urgență.
Municipalitatea vrea ca proprietarii de terase din oraș să plătească din nou o taxă specială de 2 lei/mp/zi, pe care să o achite anticipat. Proiectul de hotărâre care prevede această modificare se află pe ordinea de zi a ultimei ședințe din luna decembrie și urmează să fie votat de consilierii locali.
Crește taxa pentru terase
În anul 2020, Consiliul Local al Municipiului Sibiu a aprobat, prin hotărâre, anumite măsuri temporare pentru atenuarea efectelor economice în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul țării, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Măsurile au fost prelungite apoi în următorii ani din cauza crizei economice, iar operatorii care dețin terase amplasate pe domeniul public al Sibiului au achitat o taxă de 1 leu/mp/zi.
Municipalitatea vrea să dubleze această taxă specială care îi vizează pe proprietarii de terase, începând cu anul 2025.
„Ținând cont de realitățile și condițiile economico-sociale actuale și pentru susținerea mediului de afaceri local care activează în acest domeniu, prin menținerea posibilității de extindere a amplasamentelor teraselor sezoniere și stabilirea începând cu anul 2025 a taxei speciale pentru amplasarea de terase pe domeniul public sau privat al municipiului Sibiu în cuantumul prevăzut anterior perioadei pandemiei, respectiv de 2 lei/mp/zi, apreciem că aceste măsuri vor contribui la dezvoltarea economică a municipiului Sibiu, cu impact pozitiv asupra cetățenilor, dar și a turiștilor”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
Unele terase pot fi extinse
Municipalitatea le dă voie operatorilor economici să își extindă terasele. „Se aprobă extinderea temporară începând cu anul 2025 a amplasamentelor teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu, doar în situația în care nu există sesizări întemeiate ale proprietarilor sau deținătorilor imobilelor învecinate”, se arată în proiect.
Proprietarii care au cafenele, restaurante sau baruri cu punct de lucru autorizat în Piața Mică, și au acces direct înspre Piața Huet, pot amplasa, respectiv extinde terasele în Piața Huet. De asemenea, cei care deține terase în Piața Mare, le vor putea extinde doar în părțile laterale ale amplasamentului, nu și în fața acestuia.
Conform raportului de specialitate, aprobarea amplasamentelor extinse ale proprietarilor de terase se va face prioritar față de comerțul stradal alimentar și nealimentar. Comercianții stradali vor primi un spațiu cât mai aproape de cel autorizat în funcție de suprafața rămasă liberă.
În urmă cu un an, Primăria a propus ca taxa specială pentru ocuparea domeniului public să se majoreze de la 1 leu la 2 lei/mp/zi. Propunerea nu a fost primită bine de patronii teraselor din oraș care au cerut, pe lângă menținerea tarifului de 1 leu, și consultări cu municipalitatea. Primarul Astrid Fodor anunța atunci că bugetul orașului va avea de suferit, aducând critici la adresa anumitor operatori. (DETALII AICI)