Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş și cunoscut lider al unei grupări de mercenari care a activat în Africa, a fost adus joi la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) pentru o percheziţie informatică, relatează Agerpres.
Potrivit surselor judiciare, anchetatorii vor analiza telefonul acestuia și alte dispozitive informatice pentru a stabili dacă a încercat să provoace tulburări sociale la Bucureşti și dacă există legături cu candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu.
Marţi, Potra a fost plasat sub control judiciar într-un dosar ce vizează infracţiuni precum nerespectarea regimului armelor și muniţiilor, operaţiuni cu articole pirotehnice și instigare publică. Un alt inculpat în acest dosar, Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani, care se afla la volanul mașinii cu care Potra se îndrepta spre București când a fost prins în judeţul Prahova, a fost de asemenea pus sub control judiciar.
Magistraţii le-au impus celor doi inculpaţi obligaţii precum interdicţia de a părăsi judeţul Sibiu fără acordul autorităţilor judiciare și interdicţia de a deţine, folosi sau purta arme. De asemenea, aceștia trebuie să raporteze lunar despre mijloacele lor de existenţă. Decizia Judecătoriei Ploieşti nu este definitivă și a fost deja contestată de cei doi inculpaţi, iar procurorii intenţionează să facă același lucru.
Luni, autorităţile din Prahova au efectuat percheziţii în Ilfov, Sibiu și Bucureşti în cadrul anchetei. Potrivit procurorilor, în noaptea de 7 spre 8 decembrie, Potra, Lup și alte persoane se îndreptau spre Bucureşti cu arme albe, arme de foc și sume importante de bani, fiind suspectaţi că intenţionau să instige la infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate. În urma percheziţiilor, au fost confiscate sume de aproximativ două milioane de euro. Potra a refuzat să facă declaraţii, invocând dreptul la tăcere.