Clotilde Armand la un pas să piardă mandatul de senator. ANI a declarat-o incompatibilă
foto Jurnalul

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat miercuri, 11 decembrie 2024, verdictul final în cazul procesului dintre Clotilde Armand și Agenția Națională de Integritate (ANI). Judecătorii au respins apelul fostului primar al Sectorului 1 al Capitalei și cererea de sesizare a Curții Constituționale, menținând raportul ANI care o declară incompatibilă.

Decizia este definitivă și pune capăt unui proces ce a început acum doi ani, în care ANI susținea că Armand ar fi deținut simultan funcția de primar și pe cea de manager într-un proiect european, încălcând astfel reglementările legale privind incompatibilitatea funcțiilor publice. În urma acestei constatări, agenția a cerut interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de trei ani, solicitare care a fost acceptată de instanță, relatează Mediafax.

În urma verdictului, Clotilde Armand a reacționat vehement, acuzând un sistem de justiție controlat de PSD și de liderul Marcel Ciolacu, despre care susține că ar folosi instituțiile statului pentru a-și elimina adversarii politici din competiția electorală. „Justiția lui Ciolacu funcționează. Plângere la ANI făcută de PSD – ANI condus de un director cu legături de familie în PSD – judecătoarea de la Înalta Curte, fiica unui membru marcant al PSD. Rezultatul era previzibil. Așa funcționează justiția lui Ciolacu. Eliminând din competiție adversarii politici folosind instituțiile cheie ale statului român”, a scris Armand pe rețelele sociale.

Clotilde Armand a mai adăugat că decizia a fost influențată de o serie de factori politici și că procesul său este o „mascaradă”. Fostul primar susține că nu a existat un prejudiciu concret în cazul său, iar dosarul a fost „atât de caraghios încât a fost nevoie de patru procurori să fie schimbați până când PSD a găsit unul care să execute ordinele”. În plus, ea a menționat că prefectul și directorii departamentelor juridic și economic din primărie au semnat pentru legalitatea dispozițiilor care acum sunt considerate ilegale.

Fostul primar al Sectorului 1 a continuat să critice faptul că ANI nu a intervenit în cazuri mult mai grave, cum ar fi cazul lui Toni Greblă, fostul judecător al Curții Constituționale, acuzat că și-a mărit ilegal salariul cu zeci de mii de euro. „Sunt sute de primari PSD și PNL care beneficiază de aceleași condiții, iar ANI tace și nu face nimic”, a subliniat Armand.

În ciuda deciziei definitive, Clotilde Armand a anunțat că va contesta verdictul în instanțele europene. „Voi merge mai departe și voi ataca decizia de astăzi la instanțele europene”, a încheiat aceasta.

Este de menționat că ANI a constatat, acum doi ani, că Armand a deținut simultan funcția de primar și cea de manager al unui proiect european, ceea ce contravine legislației privind incompatibilitatea funcțiilor publice. Aceste acuzații au dus la solicitarea interdicției de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de trei ani, o măsură care a fost confirmată de instanță.

Deși procesul s-a încheiat, controversa continuă să divizeze opinia publică, cu susținători ai fostului primar care consideră decizia ca fiind o răfuială politică, iar cei care o critică susțin că respectarea legii și a principiilor de integritate sunt esențiale pentru buna funcționare a administrației publice.

Ultima oră