CEC Bank a decis să închidă 15 conturi bancare aparținând lui Horațiu Potra și a patru dintre firmele acestuia, în cadrul unei măsuri adoptate din cauza unor riscuri legale și financiare. Potra a deschis acțiune în instanță pentru redeschiderea conturilor, dar decizia băncii a fost confirmată până acum de instanță, iar procesul continuă.
În octombrie, CEC Bank l-a notificat pe Potra și cele patru entități juridice pe care le administrează – GPH Legion Africa Role SRL, Ralflore SRL, AO Futuro SRL și PFA Horațiu Potra – că toate conturile vor fi închise într-un termen de 60 de zile, începând din data notificării. Motivul invocat de bancă a fost legat de riscurile de fraudă, spălare de bani, finanțare a terorismului, dar și de riscuri reputaționale și operaționale, asociate relațiilor de afaceri cu aceste entități. Potra a fost informat că sumele din conturi pot fi retrase sau transferate, însă, până la data limită, nu a întreprins nicio acțiune în acest sens, scrie HotNews.
Decizia băncii vine pe fondul unui context juridic mai amplu în care Potra a fost reținut sub acuzațiile de instigare publică și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În octombrie, procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești l-au reținut pe Potra, care este cunoscut și ca lider al unei grupări de mercenari ce a activat în Africa, pentru acte de instigare la comiterea de infracțiuni în „întruniri publice neautorizate”, având asupra sa o varietate de arme, inclusiv macete și săbii, și o dronă ce ar fi fost utilizată în scopuri ilegale.
Potra a contestat în instanță decizia CEC Bank și a cerut redeschiderea conturilor, invocând că este „o persoană onorabilă” și că închiderea conturilor va afecta grav afacerea sa, care se confruntă deja cu dificultăți financiare. În acțiunea sa, el a susținut că banca nu i-a oferit suficiente explicații și a reclamat faptul că nu a fost informat în prealabil despre motivele ce au stat la baza închiderii conturilor. De asemenea, Potra a susținut că este în imposibilitatea de a-și plăti angajații și datoriile la stat, din cauza acestor blocaje.
Banca, pe de altă parte, a explicat că închiderea conturilor a fost impusă de profilul de risc al clientului și că, în conformitate cu legislația și regulamentele interne, poate lua astfel de măsuri atunci când sunt identificate riscuri de natură juridică sau operațională, chiar fără o notificare prealabilă.
Pe 27 noiembrie, Tribunalul Sibiu a respins cererea lui Potra de a obține o ordonanță președințială prin care să se suspende efectele deciziei CEC Bank și să se reia relațiile de afaceri până la soluționarea litigiului pe fond. Instanța a considerat că Potra și firmele sale au avut oportunitatea de a transfera sau retrage sumele de bani și că nu există dovezi clare că acest lucru ar fi fost imposibil sau ar fi generat dificultăți majore.
„Reclamanții au avut posibilitatea să solicite restituirea soldurilor sau transferul acestora la alte bănci, iar această măsură nu constituie un impediment serios pentru îndeplinirea obligațiilor financiare ale acestora”, au precizat judecătorii în motivarea respingerii cererii.
CITEȘTE ȘI: Percheziții în Sibiu, București și Ilfov la locuințele mercenarului Horațiu Potra
La finalul lunii noiembrie, Horațiu Potra a depus o contestație la Curtea de Apel Alba Iulia, iar dosarul va fi judecat pe 14 ianuarie 2025.
Potra, cunoscut în trecut și pentru activitatea sa în Legiunea Străină, are o avere impresionantă, potrivit declarației sale de avere din 14 noiembrie 2024, incluzând multiple proprietăți și active în valoare de milioane de lei. De asemenea, Potra este asociat în mai multe firme și este implicat în politică, având funcții de conducere în „Partidul Patrioților” și în asociații dedicate veteranilor din Legiunea Străină.
Această situație subliniază, pe de o parte, complexitatea relațiilor de afaceri ale unor personaje publice cu antecedente controversate și riscurile de natură juridică sau financiară care pot apărea în cadrul acestora, iar pe de altă parte, evidențiază modul în care instituțiile financiare gestionează relațiile cu clienți care prezintă un profil de risc crescut.