Filarmonica Sibiu celebrează Ziua Minorităților Naționale prin 6 evenimente muzicale

Filarmonica de Stat Sibiu celebrează Ziua Minorităților Naționale din România cu șase evenimente muzicale și o expoziție, în perioada 10-15 decembrie 2024. Manifestările fac parte din proiectul „Daruri muzicale“, ediția a III-a.

„Artiști maghiari, libanezi, portughezi și sirieni sunt invitați la Filarmonica Sibiu, în această săptămână. Este deja a patra oară când marcăm Ziua Minorităților Naționale din România și de data aceasta vă oferim chiar un mic festival, cu un concert simfonic în Sala Thalia și cinci recitaluri în Chimnița Filarmonicii. Vă așteptăm în număr cât mai mare, să demonstrăm împreună că orașul din inima țării își respectă tradiția multietnică“, transmite dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Marți, 10 decembrie, de la orele 19.00, Zilele Minorităților debutează cu José Almar, cunoscut publicului larg din România prin intermediul emisiunii „Românii au talent“. Repertoriul artistului originar din Buenos Aires nu conține doar tango, ci și soul argentinian și o colecție de piese tradiționale argentiniene aranjate pentru voce și chitară. Muzica sa este plină de accente calde de jazz, balade, piese instrumentale și vocal-instrumentale.

Muzică eclectică, etno indie pop transilvănean, funk & soul balcanic, toate se regăsesc în proiectul „Transylvanian Tales“, prezentat miercuri, 11 decembrie, ora 19.00, de Koszorus Krisztina (Koszika) – voce și Szász Csaba – chitară. Combinând stiluri care sunt departe geografic, ei aduc împreună culturi – trecând peste hotare și genuri. Temele de influență etno multiculturale ne readuc în contact cu o lume din trecut într-o eră a electricității. Piesele lor originale variază stilistic de la funk/pop la reggae, condimentate cu izuri alese.

Reper al stagiunii simfonice, concertul de joi va avea și el un iz exotic în această săptămână. Așadar, pe 12 decembrie, ora 19.00, la Sala Thalia, se va cânta Abdallah El Masri – Concert pentru lăută orientală și orchestră și Nikolai Rimski-Korsakov – „Sheherazade” , op. 35. Orchestra sibiană va fi condusă de Lubnan Baalbaki, dirijor permanent la Orchestra Filarmonicii Libaneze din 2013. Un tânăr dirijor remarcabil, care a studiat și în România, Lubnan Baalbaki lucrează cu nume importante ale scenei muzicale din țara sa natală, dar și din întreaga lume, coordonează festivaluri internaționale, este un susținător activ al alfabetizării muzicale și al implicării tinerilor, din convingerea fermă că muzica poate aduce societățile mai aproape unele de altele. Solistul serii va fi libanezul Samir Nasr Eddine, un interpret ambițios de oud care a căutat întotdeauna să depășească limitele instrumentului său prin explorarea diferitelor genuri muzicale, inclusiv baroc, clasic, flamenco și jazz, păstrând în același timp esența sa orientală unică.

Concertul lui Abdallah El Masr, pe care publicul sibian îl va cunoaște în primă audiție, a fost compus în vara anului 2012 ca un strigăt muzical, inspirat de tragediile pe care le îndură poporul libanez. Lăuta simbolizează întruchiparea muzicii arabe, juxtapusă cu prezența puternică a orchestrei globale. Piesa prezintă modele complet diferite pentru lăută, păstrând în același timp rădăcinile sensibilității muzicale arabe. Instrumentul este înfățișat cu o performanță tehnică fără precedent.

În ziua următoare, tot începând cu ora 19.00, Samir Nasr Eddine va susține un recital de muzică tradițională libaneză.

Chimnița Filarmonicii va fi animată și sâmbătă, 14 decembrie, de la orele 19.00, de trupa MoniAcustique. Monica Opra – voce, alături de Kertész János – pian, Alexandru Nuca – chitară, Vitályos Lehel – contrabas și Éltes Áron – clarinet, saxofon, abordează un repertoriu variat, plin de expresivitate, o călătorie muzicală în timp, cu cele mai frumoase și cunoscute melodii din muzica interbelică românească, maghiară, spaniolă, italiană, franceză sau muzica unor popoare mai puțin cunoscute, ajungând până la zbuciumatul fado portughez. Piesele proprii și ritmurile antrenante ale swing-ului american și elemente de gipsy swing și klezmer balcanic aduc o notă aparte în repertoriul formației, iar orchestrațiile speciale ale pieselor și improvizațiile instrumentiştilor profesionişti cuceresc cu siguranță publicul.

Concertul „Sentimental Journey“ înseamnă o colecție a celor mai frumoase melodii interbelice și nu numai, orchestrate doar cu instrumente naturale. Pianul, clarinetul și contrabasul completează ritmul chitarei, iar versurile melodiilor sună mai aproape ca niciodată. Acest concert este o experiență intensă și intimă în același timp, care plasează emoția în prim plan. Umorul și acrobația printre genurile muzicale rămân și ele constante ale fiecărui concert.

De la compozițiile domnitorului Dimitrie Cantemir, la elemente tradiționale elene, turcești sau bijuterii muzicale din lumea arabă vom ajunge duminică, 15 decembrie, cu „Battements de l’Orient“, un ansamblu multicultural, fondat în 2019 de violonistul siriano-român Feras Sarmini. Proiectul servește ca un pod între culturi, având ca scop explorarea și promovarea muzicii tradiționale, etnice și vechi din diverse colțuri ale lumii, în special cu influențe orientale. Această inițiativă creează un dialog muzical bogat, aducând împreună muzicieni internaționali din culturi diverse. Fiecare concert este unic, cu teme și formații variate, folosind atât instrumente tradiționale orientale, cât și instrumente clasice occidentale.

„Battements de l’Orient“ a pregătit o selecție diversificată de piese, aducând la viață comori muzicale din diverse tradiții. Programul va include lucrări inspirate de muzica otomană, inclusiv din creația lui Dimitrie Cantemir. De asemenea, vor fi interpretate piese tradiționale și vechi din Turcia, lumea arabă și Grecia, evidențiind diversitatea și bogăția muzicală a regiunilor respective. Prin acest concert, Ioana Balașa – flaut, Feras Sarmini – politiki lyra, Sara Eslami – tar persan, Alexandru Nistoreanu – oud, Mihail Grigore – violoncel, Lucian Zbârcea – percuție ne invită într-o călătorie sonoră în care istoria și cultura se împletesc, aducând publicului o experiență captivantă și profundă.

Biletele pentru concertul simfonic și concertele camerale sunt puse în vânzare la casieria Filarmonicii și online pe filarmonicasibiu.ro, iabilet.ro și în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App, la prețuri cuprinse între 15 și 60 de lei.

De asemenea, pe tot parcursul Zilelor Minorităților, publicul poate explora în Chimnița Filarmonicii expoziția interetnică „Muzica din comunitatea mea”, coordonată de Raluca Manta. Această expoziție reunește desene realizate de copiii din Centrul Social „Sokeres” al Asociației Elijah și ne invită să descoperim modul în care muzica influențează și îmbogățește viața din comunitatea lor.

Proiectul „Daruri muzicale“, ediția a III-a, este cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.

Filarmonica Sibiu celebrează Ziua Minorităților Naționale prin 6 evenimente muzicale

Ultima oră