Fawzia Rehejeh s-a născut în Siria și, de 8 ani, locuiește în municipiul Sibiu. Fondatoarea Centrului Cultural Arab privește cu scepticism ceea ce se petrece acum în țara de origine după căderea regimului Al Assad și speră ca prăbușirea acestei dictaturi politice, după 13 ani de război civil, să se dovedească a fi o șansă pentru formarea unei societăți libere, democrate și incluzive.
Regimul Al Assad a luat sfârșit. Dictatorul Bashar al Assad, care a ținut Siria sub teroare vreme de 13 ani, a fugit duminică din țară, împreună cu familia, primind azil politic în Rusia. Rebelii care au răsturnat regimul dictatorului au declarat Damascul drept „capitală liberă”, după ce forțele guvernamentale s-au retras. Ofensiva a fost condusă de Abu Mohammad al-Julani, care se vede acum viitorul lider al Siriei.
Cum vede o siriancă stabilită în Sibiu situația actuală din Siria
Sirianca Fawzia Rehejeh, stabilită la Sibiu, privește îndeaproape ce se întâmplă în țara ei natală și consideră că ceea ce se petrece în Siria este, de fapt, înlocuirea unei dictaturi politice cu un regim islamist instalat de către forțe Al-Qaida, ISIS și frontul Al-Nusra, toate fiind organizații teroriste.
„Pentru a înțelege ce se întâmplă acum în Siria, trebuie să punem lucrurile în perspectivă istorică. Siria a rezultat din prăbușirea Imperiului Otoman, mai întâi ca o colonie franceză. După cel de-Al Doilea Război Mondial, sirienii și-au câștigat independența față de Franța. Regimul Al Assad a fost instituit în 1970, de către Hafez al Assad, care a condus țara până la moartea sa din 2000. Succesorul său a fost tocmai fiul lui Hafez, Bashar al Assad, prin care Siria a devenit un regim dinastic. Acum, fără îndoială că regimul Al Assad a impus o dictatură politică, prin care au fost reprimate drepturile și libertățile politice ale sirienilor. Tot prin intervenții militare în forță, regimul condus de către Hafez Al Assad a reușit să suprime în anii 1980 ascensiunea Frăției Musulmane, o organizație islamistă care urmărea să transforme republica arabă într-o republică islamistă bazată pe sharia (legea musulmană). Cu toate relele sale ce derivau dintr-un sistem dictatorial și represiv, statul sirian sub Al Assad a reușit să construiască o Siria modernă, care proteja minoritățile etnice și religioase, într-un cadru secular. <<Primăvara arabă>> din 2011 a contestat regimul și dictatura. Regimul a reușit să supraviețuiască, însă doar cu costul uriaș al reprimării brutale a protestatarilor care a generat un război civil distrugător”, spune Fawzia Rehejeh.
Abu Mohammad al-Julani, liderul Hayat Tahrir al-Sham (HTS), a evoluat mai întâi în umbra grupării Al-Qaida, iar apoi a Statului Islamic, de care s-a rupt în anul 2012, înainte de a fonda Frontul Jabhat al-Nusra. În 2013, același Abu Mohammad al-Julani fusese desemnat drept „terorist global” de SUA, primind sancțiuni din partea ONU. De câțiva ani, liderul rebelilor a încercat să ofere o imagine nouă și modernă despre el. Deși încearcă să își lase în urmă trecutul terorist, el este privit cu scepticism. Fawzia pune sub semnul întrebării retoricele folosite de rebelii care spun că își doresc pace socială.
„Pe fondul acestui război civil, cu implicare a mai multor forțe militare internaționale, anumite grupări de opoziție s-au radicalizat și au adoptat ideologii jihadiste, asociindu-se cu grupări precum Al Qaida și ISIS care activau în Afghanistan, Irak și alte țări din Orientul Mijlociu. Liderul <<rebelilor>>, Abu Mohammad al-Julani, a participat în mod activ la operațiunilor acestor grupări jihadiste și chiar a condus Frontul Al-Nusra, aripa siriană a Al Qaida. Acum, se prezintă pe sine, iar presa occidentală preia necritic această imagine, drept un lider moderat, pragmatic, care și-a lăsat în urmă trecutul terorist. Totodată, retorica folosită de „rebeli” propovăduiește toleranță, respect și conviețuire. Însă ce garantează, dincolo de aceste vorbe, faptul că grupările cu origini certe în organizații teroriste jihadiste vor guverna Siria într-un mod democratic? Cum putem lua de bună declarația că „rebelii” vor asigura pacea socială, știind că aceștia au comis atrocitățile inimaginabile asupra propriului popor în cadrul Statului Islamic (ISIS/Daesh)? Sfârșitul dictaturii politice a lui Al Assad va putea lăsa locul nu unei Siria democratice, ci unui stat fundamentalist religios, bazat pe o ideologie care politizează islamul într-un islamism jihadist”, adaugă tânăra.
Fawzia Rehejeh: „Căderea regimului Al Assad a provocat un haos total în Siria”
Tânăra arată că situația nu este tocmai roz, în acest moment, în Siria. Rebelii, deși sunt cei care au dat jos regimul Al Assad, au incendiat mai multe instituții ale statului, printre care și spitale, au invadat casele oamenilor și au comis jafuri. În același timp, Siria este bombardată de Israel. Fawzia speră totuși ca organizația Hayat Tahrir al-Sham (HTS) să își respecte declarațiile.
„Deocamdată este prematur să știm ce se va întâmpla în Siria. Eu sper din tot sufletul ca această organizație – HTS – să își respecte declarațiile, chiar dacă originea ei în Al Qaida, ISIS și Frontul Al-Nusra mă face să fiu sceptică. Pe de o parte, căderea regimului Al Assad a provocat un haos total în Siria. Iar lucrurile nu sunt, totuși, chiar atât de roz, precum le relatează presa occidentală. În anumite orașe din Siria, precum Latakia și Damasc, <<rebelii>> au incendiat instituții ale statului (inclusiv spitale) și au distrus multe clădiri. Iar în Homs au fost relatate cazuri în care <<rebelii>> au invadat casele oamenilor și le-au jefuit. Pe de altă parte, Siria condusă de <<rebeli>> este extrem de vulnerabilă în fața forțelor străine. Statul Israel a invadat deja teritoriul Siriei, și a ocupat militar zona siriană a Muntelui Hermon. Totodată, Statul Israel bombardează în mod repetat infrastructura critică a Siriei (aeroporturi, drumuri, fabrici etc.)”, declară Fawzia.
Ea vede două mari pericole în prezent. „În primul rând, transformarea Siriei într-un stat fundamentalist islamic sunnit, cu reprimarea minorităților etno-religioase (alawiți, druzi, creștini, ismaeliți etc.). Al doilea pericol constă chiar în destrămarea statului sirian: există posibilitatea ca Siria, așa cum o cunoaștem, să nu mai existe, dacă teritoriul său va fi împărțit între un stat kurd la nord-est, un stat druz în sud-vest, unul sunnit în jurul Damascului și unul alawit în zona de coastă (Latakia). La care adăugăm posibile alte pierderi teritoriale acaparate de Israel în zona de vest și Turcia în zona de nord”.
Mii de sirieni se întorc acasă. „Cum va fi reconstruită Siria? E o șansă istorică!”
După un război civil de 13 ani și după șase decenii de conducere autocratică, mii de oameni și-au început lungă călătorie spre casă. Mulți dintre sirienii care locuiesc în România sunt entuziasmați și se gândesc serios să se reîntoarcă în țara de origine. Dar Siria nu mai e așa cum o știau, spune Fawzia.
„Există acum un mare entuziasm în rândul sirienilor sunniți din Europa și România, care se gândesc serios să se întoarcă în Siria, după ce au fost persecutați de către regimul Al Assad. Însă deocamdată, lucrurile sunt în plină desfășurare, în țară este un haos total, iar Siria este bombardată de către Statul Israel. Toate acestea fac ca refugiații din Europa să nu se poată întoarce acum, chiar dacă ar vrea să o facă. Trebuie să ținem cont de faptul că, după 13 ani de război civil cu participare internațională, Siria este o țară distrusă, atât material cât și economic. Refugiații sirieni, dacă se vor întoarce acasă, vor reveni într-o țară pe care vor trebui să o reconstruiască. Însă întrebarea cea mai importantă este: cum va fi reconstruită Siria? Ca o democrație pluralistă a unui stat secular sau ca o republică islamică bazată pe fundamentalism religios? Prăbușirea dictaturii politice a regimului Al Assad este o șansă istorică pentru Siria. Însă această șansă poate fi foarte ușor pierdută, dacă în locul unei societăți libere, democrate și incluzive, Siria va lua calea guvernării de către grupări jihadiste”, spune Fawzia Rehejeh.