Europa cere reguli stricte pentru țigările electronice și produse noi din tutun

Un grup de 16 state membre ale Uniunii Europene a solicitat luni Comisiei Europene să includă noile produse, precum țigările electronice (dispozitivele de vapat), în directiva privind taxarea produselor din tutun. Inițiativa, condusă de Ţările de Jos și susținută de Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Slovacia, Spania, Belgia, Bulgaria, Irlanda, Slovenia și Portugalia, subliniază necesitatea revizuirii directivei europene din 2011.

Într-o scrisoare adresată Executivului comunitar, miniștrii de Finanțe din cele 16 țări au atras atenția asupra problemelor generate de lipsa unei reglementări europene clare privind dispozitivele de vapat. Fiecare stat membru aplică reglementări diferite în privința accizelor, ceea ce distorsionează piața unică europeană. Ei au subliniat că actuala directivă nu permite taxarea acestor produse în mod similar cu produsele tradiționale din tutun, scrie Economica.

De asemenea, se semnalează faptul că deficiențele legislației actuale au dus la măsuri naționale diferite, creând un mediu fragmentat și perturbând astfel piața internă. Comisia Europeană a fost invitată să rezolve această problemă urgent, având în vedere că o revizuire a directivei trebuia să aibă loc la finalul anului 2022, dar a fost amânată.

În prezent, Comisia Europeană a stabilit standarde pentru țigările electronice, inclusiv limite privind conținutul de nicotină și etichete care informează utilizatorii că acestea nu sunt destinate non-fumătorilor. Totuși, reglementările variază semnificativ de la o țară la alta. În Franța, de exemplu, vânzarea dispozitivelor de vapat este interzisă tinerilor sub 18 ani și utilizarea lor este restricționată în anumite locații publice, în timp ce Italia a eliminat interdicțiile privind utilizarea acestora în public, cu excepția zonelor din apropierea școlilor.

În acest context, utilizarea dispozitivelor de vapat de unică folosință a intrat în vizorul autorităților europene, pe fondul preocupărilor legate de impactul lor asupra mediului și sănătății publice.

Ultima oră