Carnea de porc din România, a cincea cea mai scumpă din Europa

Prețurile carcasei de porc în România au înregistrat o scădere de 12,5% în perioada august 2023 – ianuarie 2024, comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, România se află printre țările cu cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană, iar prețul carcasei de porc a rămas mult peste pragul de 200 de euro pe sută de kilograme.

Carnea de porc din România, a cincea cea mai scumpă din Europa

În săptămâna începută pe 4 ianuarie 2024, prețul mediu al carcasei de porc tip S, cea mai vândută pe piața europeană, a ajuns la 213,2 euro (2,13 euro pe kilogram). Această valoare este cu 12,5% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar rămâne semnificativ mai mare decât media UE de 196,6 euro pe sută de kilograme. Prețurile au scăzut cu 1% față de luna trecută, dar sunt cu 0,3% mai mari decât cu o săptămână înainte, potrivit datelor Comisiei Europene, relatează Economica.

Deși România a înregistrat o scădere mai mare a prețurilor decât media Uniunii Europene, unde prețul a scăzut cu 7,2% față de anul trecut, producătorii locali continuă să vândă la prețuri mult mai mari decât în alte state membre. În țări precum Belgia, Cehia, Danemarca și Franța, prețurile carcasei de porc sunt sub 200 de euro pe sută de kilograme, iar în alte state precum Germania, Estonia și Croația, prețurile depășesc ușor pragul de 200 de euro.

România se situează acum pe locul cinci în Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul carcasei de porc, cu o valoare de 213,2 euro, fiind devansată doar de Suedia, Slovenia, Finlanda și Austria, unde prețurile pot ajunge până la 239 de euro.

Această diferență semnificativă de preț pune în continuare presiune asupra consumatorilor români, care trebuie să plătească mai mult pentru carne de porc, în ciuda tendinței generale de scădere a prețurilor în restul Uniunii Europene.

Ultima oră