În dimineața zilei de 8 decembrie 2024, facțiunile rebele siriene au intrat în Damasc, declarând orașul „liber” și punând capăt celor 53 de ani de guvernare a familiei Asad. După o ofensivă de doar zece zile, care a vizat teritoriul occidental al Siriei, capitala a căzut sub controlul rebelilor. Președintele Bashar al-Assad a fugit din Damasc, destinația sa fiind necunoscută.
O ofensivă rapidă
Rebelii, conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), au avansat spre capitală după retragerea armatei siriene din sudul țării. Declarația comandantului Hassan Abdul-Ghani a marcat simbolic victoria: „Orașul Damasc este liber de tiranul Bashar al-Assad”. Rebelii au invitat populația siriană deplasată să se întoarcă într-o „Sirie liberă”.
Televiziunea de stat siriană a fost preluată de forțele insurgente, care au anunțat în direct că Siria este „eliberată” și că toți deținuții din închisoarea Sednaya, situată la nord de Damasc, au fost eliberați. Locuitorii capitalei au ieșit pe străzi, scandând „Libertate” și sărbătorind căderea regimului.
Situația politică
Prim-ministrul Mohammed Ghazi Jalili a declarat că este dispus să colaboreze cu rebelii pentru o tranziție pașnică, precizând că ultima sa discuție cu Bashar al-Assad a avut loc sâmbătă seara. El a fost escortat de forțele insurgente într-un videoclip ce sugerează o tranziție politică în curs.
Fuga președintelui Asad
Conform mai multor surse, Bashar al-Assad a părăsit Damascul la bordul unui avion, însă traseul acestuia rămâne neclar. Agenția Reuters a raportat că aeronava a dispărut de pe radar după ce a făcut un viraj brusc. Există speculații că avionul ar fi putut fi doborât.
Impact asupra Rusiei și Iranului
Căderea regimului Asad reprezintă un moment de cotitură semnificativ pentru aliații săi principali, Rusia și Iran. Aceste țări, care au sprijinit regimul lui Asad timp de peste un deceniu de conflict, pierd un aliat strategic important în Orientul Mijlociu. În timp ce Rusia a fost un susținător militar și diplomatic major al regimului, Iranul și-a bazat influența regională pe sprijinul acordat lui Asad.
Televiziunea iraniană de stat a confirmat fuga președintelui, iar căderea regimului este percepută ca un „lovitură dură” pentru interesele Teheranului. Rusia, care a investit resurse militare considerabile în conflict, nu a emis declarații oficiale cu privire la situația din Damasc.
Reacții și implicații regionale
Forțele israeliene au fost desfășurate la granița cu Siria, declarând că nu vor interveni în evenimentele interne ale țării. În același timp, SUA monitorizează situația, îngrijorate de posibila utilizare a arsenalului chimic de către forțele regimului.
Căderea Damascului marchează sfârșitul unei ere pentru Siria și deschide un nou capitol în istoria regiunii, cu implicații geopolitice semnificative.