Noile Alegeri Prezidențiale în martie 2025. Iohannis sau viitorul președintele al Senatului, vor asigura interimatul

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM, spune că după decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale (detalii aici), totul se reia de la zero. Practic noile alegeri nu vor avea loc mai devreme de 90 de zile, ceea ce înseamnă că vom merge la urne, în martie 2025. În ceea ce privește interimatul la Președinție, acesta ar urma să fie asigurat de actualul președinte, Klaus Iohannis, sau de viitorul președinte al Senat-ului.

Noile Alegeri Prezidențiale în martie 2025. Iohannis sau viitorul președintele al Senatului, vor asigura interimatul

Întrebat dacă reluarea întregului proces electoral înseamnă automat și reluarea depunerii candidaturilor, Toni Neacșu a spus: „Absolut, absolut, absolut”.
„În momentul de față e ca și cum n-am avut niciodată alegeri prezidențiale. Va trebui guvernul să vină să stabilească noi date ale alegerilor prezidențiale, cu toate perioadele acelea lungi, prevăzute de lege, pentru depunerea candidaturilor, strângerea semănăturilor, întâi validarea lor și așa mai departe, inclusiv campanie electorală. Deci, practic, reluăm absolut totul, ne vom duce undeva, nu știu, luna martie sau ceva de felul acesta, pentru că acest calendar prevede cel puțin 90 de zile. Deci, trei luni de zile din momentul de față sau când se va strânge guvernul să hotărască care-i data alegerilor”, afirmă Neacșu.

VEZI ȘI: Alegerile Prezidențiale se reiau în totalitate. Guvernul stabilește noile date pentru turul 1 și 2

Tudorel Toader spune că președintele Senat-ului asigură interimatul
Fostul ministru al Justiției și judecător al Curtii Constituționale, Tudorel Toader, a declarat vineri după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale că țara va fi condusă, conform legii, de un președinte din Senat care va prelua interimatul funcției, după încheierea mandatului lui Iohannis.
„Au luat în considerare informațiile acelea pe care le-au primit declasificate de la CSAT. Și probabil noi nu știm ce scrie acolo. Probabil că acele date, acele informații, au convins pe fiecare judecător sau judecători de faptul că procedura de alegere n-a fost corectă, n-a fost legală”, a declarat Toader.
El a adăugat că, după ce dezicia se publică în Monitorul Oficial, se va trece la punerea ei în aplicare, cu toate etapele prevăzute.
„Perioadă de strângere de semnături, perioadă de depunere de candidaturi, perioadă de campanie, buletine de vot, turul 1, turul 2 și merge la validare”, a spus Toader la Aleph News.

Vezi și: CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale

Întrebat cine va conduce România în urma deciziei CCR, Toader a declarat: „Legea, în general, trebuie interpretată și se interpretează în sensul asigurării, continuării funcționării autorităților și instituțiilor publice. Prin urmare, în baza acestui principiu, care e de rang constituțional, nu se pune problema ca demnitățile să rămână neacoperite, neexercitate de cineva. Dacă nu poate președintele și noi știm că trebuie numai prin lege organică și numai în două situații, ceea ce nu este cazul, avem un președinte din Senat care preia interimatul funcției”.

Ultima oră