Platforma TikTok continuă să fie un spațiu unde trendurile virale apar și dispar cu rapiditate. Unele dintre ele sunt inofensive și distractive, dar altele se transformă în capcane periculoase pentru utilizatori. Un astfel de exemplu este trendul „Superman”, care a ajuns și în școlile din Sibiu, inclusiv la prestigiosul Colegiu Național „Samuel von Brukenthal”.
Ce este trendul „Superman”?
Trendul presupune ca o persoană să sară în braţele a doua persoane din faţa sa, încrezându-se că va fi prinsă şi propulsată înapoi. Dacă partenerul de „joc” nu reușește să prindă persoana, aceasta cade, de multe ori suferind răni grave. În cele mai multe cazuri, cei ce încearcă trendul se lovesc pentru că sunt aruncate cu putere înapoi şi nu îşi pot menţine echilibrul. Deși aparent inofensiv, provocarea a generat deja numeroase accidente, iar adolescenții din Sibiu au recunoscut că și-au pus sănătatea în pericol pentru a obține vizualizări pe TikTok.
Victimele trendului în Sibiu
Pe data de 3 decembrie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie Sibiu au ajuns doi copii afectați de trendul periculos care circulă printre tineri. Un copil de 10 ani s-a prezentat cu o contuzie la nivelul cotului, iar altul, în vârstă de 11 ani, cu leziuni traumatice faciale. Tot în aceeași zi, un copil de 15 ani din Aiud, diagnosticat cu o fractură bilaterală de antebraț, a fost transferat la secția de Ortopedie Pediatrică a spitalului sibian, unde primește tratament, starea sa având o evoluție favorabilă, conform Ioanei Mătăcuță, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Sibiu.
„Un elev de la Colegiul Național Octavian Goga din Sibiu și un altul din Rășinari au fost victimele acestui fenomen alarmant. Amândoi au ajuns la spital pe data de 3 decembrie”, a confirmat Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Experiențele elevilor de la „Brukenthal”
Elevii de la Colegiul „Samuel von Brukenthal” au fost martorii unor momente tensionate cauzate de trend. „Am văzut în școală, pe hol, mai mulți elevi care făceau asta. Am văzut și persoane căzând, rănindu-se. Dar noi nu avem de ce să practicăm asta. Știm că este periculos. Cei care decid să facă trendul ajung în spital, cu multe probleme.” povesteşte Ștefan, un elev al liceului.
La rândul său, Alexandra mărturisește că inițial i s-a părut un „joc” amuzant, însă lucrurile s-au dovedit mult mai grave. „Am văzut trendul pe TikTok și inițial mi s-a părut că e ceva inofensiv, că ar fi un fel de joc. Dar după, când m-am uitat mai atent și am văzut că oamenii chiar se accidentează, m-am gândit că e un pic mai grav de atât. Pentru că băieții care propulsează fetele au forță. Și când te dai în spate, ca fată, nu ai ce să faci pentru că nu mai ai echilibru. Chiar e foarte periculos. Fratele meu e în clasa a 5-a la gimnaziu și a zis că foarte mulți colegi de-ai lui fac asta.” spune aceasta.
Accidente și răni: o realitate dură
Alți elevi au fost direct implicați în trend sau au văzut urmările acestuia. Șerban-Ianis recunoaște că a încercat provocarea și a suferit un accident. „Am încercat și eu trendul ăsta și am căzut în cap. E important și unde încerci. Eu am încercat trendul pe covor.” mărturiseşte elevul.
Alexandru atrage atenția asupra lipsei de responsabilitate a celor care iau parte la acest „joc”: „Trebuie să sari și să te prindă cineva în brațe. De multe ori, nu te prind pentru că fac o glumă proastă și cazi și te lovești, ceea ce e foarte periculos în ziua de azi. Trebuie să aveți grijă cu cine faceți. Mai ales prietenii și copiii mai mici. Eu nu am încercat trendul. Am prins pe cineva și după aia l-am scăpat și a căzut.”
Un avertisment pentru toți utilizatorii TikTok
Trendurile virale pe TikTok pot fi tentante, mai ales pentru tinerii care caută validare prin vizualizări și aprecieri. Totuși, după cum subliniază și Daria, riscurile implicate sunt mult prea mari. „Trebuie să ai mare încredere în persoanele cu care încerci trendul. Oricum, mi se pare foarte periculos. Știu colegi care au încercat. Am mai văzut prin școală, dar nu m-am gândit să îl fac și eu. Cred că trendul a pornit pentru vizualizări și pentru a face oamenii mișto unii de alții.” spune eleva.
Trendul „Superman” este un exemplu clar al modului în care presiunea socială și dorința de a deveni popular pe rețelele de socializare pot duce la situații periculoase.