Ascensiunea lui Călin Georgescu în sondaje a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, potrivit documentelor declasificate de Klaus Iohannis.
Potrivit SRI, au fost obținute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu.
Ascensiunea acestuia în sodajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu două săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma Tik Tok, care a reușit să asigure victoria în primul tur cu 22,94%.
SRI afirmă că Georgescu se afla la un nivel de notorietate foarte scăzut cu câteva săptâmâni înainte de scrutin.
„În sondaje din perioada 15-20 noiembrie, acesta a fost clasat pe locul 6, cu 6,2% intenție de vot, iar la 20-21 noiembrie, sondajele îl cotau pe Călin Georgescu la 10.6%”, a informat SRI.
SRI arată despre candidatul Călin Georgescu a declarat la AEP 0 lei buget de campanie, respective că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia, însă datele deținute au relevat implicarea contului Tik Tok ”bogpr”, utilizat de cetățeanul român Bogdasn Peșchir, în finanțarea promovării lui Georgescu. Acesta, utilizând contul ”bogpr” a realizat donații pe Tik Tok de peste un million de euro. Implicarea acestuia în finațarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții Tik Tok în dialogul cu autoritățile române. Aceștia au confirmat identitatea utilizatorului ”bogpr” și a menționat că acesta a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10 – 24.11 2024 către utilizatori ai unor conturi de Tik Tok implicați în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data inchiderii campaniei electorale.
Bogdan Peșchir afișează un nivel de trai care nu coresppunde activităților derulate prin intermediul companiei deținute, respective DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Brașov, înființată în anul 2021.
Anterior, acesta a lucrat ca programator în cadrul unor entități din Brașov, care sunt associate cu domeniul criptomonedelor și sunt deținute, printer alții, de Gabriel Prodănescu, persoană care este și cetățean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995.
SRI mai arată că finanțarea influencerilor Tik Tok a fost asigurată prin platforma FameUp, dedicate monetizării activităților de promovare în mediul online, la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclama.
Potrivit SIE, „România este o țintă pentru acțiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice și scurgeri de informații și sabotaje”.
„Reține atenția că în cursul acestui an situația politică din România a fost abordată și în cadrul talk-showurilor politice din Rusia – jurnaliștii ruși lansează ideea că forțele pro-ruse din România ar putea obține peste 30% la alegerile parlamentare. Analiza modului în care aparatul de propagandă rusă a vizat România în 2024 aevidențiază o abordare indirectă prin prisma apartenenței la NATO/UE și în conexiune cu sprijinul acordat Ucrainei și R. Moldova, referirile fiind declanșate de evoluții pe aceste problematici și o aborfdare directă, prin operațiuni informaționale în contextul creșterii „amenințărilor României la adresa securității Rusiei” pe fondul expansiunii NATO pe flancul estic, încălcării spațiului aerian național de drone ruse și dezinformări”, a informat SIE.
Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.