Procedura de distribuire și redistribuire a voturilor la alegerile parlamentare

Modificări în sistemul de repartizare a mandatelor la alegerile din România.

Procedura de distribuire și redistribuire a voturilor la alegerile parlamentare

La alegerile din România, mandatele vor fi distribuite în două etape. În prima etapă, la nivel de circumscripție, va fi calculat un coeficient electoral unic pentru fiecare județ, în funcție de numărul de voturi exprimate și de numărul de deputați și senatori care trebuie aleși.

Coeficientul se va obține prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de deputat și senator stabilite pentru fiecare județ. Candidații independenți vor câștiga un mandat doar dacă au obținut un număr de voturi cel puțin egal cu acest coeficient electoral, scrie TVRinfo.

După prima etapă, în cazul în care rămân voturi neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, acestea vor fi redistribuite la nivel național, într-un „coș” de voturi, pe baza unui sistem de împărțire. Voturile vor fi distribuite în ordinea mărimii către partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale, iar operațiile de împărțire vor continua până când numărul căturilor va corespunde cu numărul de mandate neatribuite.

În cazul în care există o egalitate la nivel național privind voturile nedistribuite, mandatul va fi acordat competitorului cu cele mai puține voturi primite, iar în cazul unui conflict, Biroul Electoral Central (BEC) va organiza o tragere la sorți. Aceste schimbări vizează o repartizare mai echitabilă și transparentă a mandatelor la alegerile din România.

Ultima oră