Consilierii AUR și-au arătat ”colții” la ședința de la CJ Sibiu legat de exploatarea fondului forestier public. Direcția Silvică i-a ”liniștit” (video)

Proiectul de hotărâre referitor la aprobarea volumului de masă lemnoasă ce urmează să fie recoltată și valorificată în 2025 din fondul forestier proprietate publică a Județului Sibiu a generat discuții în ședința ordinară de joi, 28 noiembrie.

Consilierii AUR și-au arătat ”colții” la ședința de la CJ Sibiu legat de exploatarea fondului forestier public. Direcția Silvică i-a ”liniștit” (video)

video
play-sharp-fill
Deși acest proiect a fost aprobat anual fără controverse, consilierul județean Gheorghe Popa (AUR) a ridicat mai multe întrebări. „Am solicitat documente precum bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 și execuția bugetară pe acest an. Conform bugetului, ar trebui să fie exploatați 329 de metri cubi, dar execuția bugetară arată doar 212 metri cubi, ceea ce este semnificativ mai puțin. Acum ni se cere să aprobăm 400 de metri cubi. Am cerut justificări, inclusiv contractele de prestări servicii, dar nu mi s-au pus la dispoziție,” a declarat Gheorghe Popa.

La aceste afirmații, directorul Direcției Tehnice Mihai Ganea, a susținut că documentele au fost trimise către consilierul județean. „Documentele solicitate au fost cerute marți, la comisii, și, dacă nu au fost disponibile în acel moment, au fost transmise de Ocolul Silvic. Ați primit documentele pe email”, a spus acesta.

Daniela Cîmpran, președinta Consiliului Județean Sibiu a subliniat, însă, că aceste solicitări nu pot deveni o practică obișnuită. „Noi aprobăm această hotărâre în baza documentelor realizate de structurile specializate. Direcția Silvică nu se află în subordinea Consiliului Județean, astfel încât nu putem dispune asupra contractelor și documentelor interne ale acesteia. De această dată, domnul director vă va oferi clarificările necesare, dar pe viitor vă rog să vă limitați la atribuțiile Consiliului Județean”, a spus aceasta.

Explicațiile Direcției Silvice Sibiu

Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, a oferit detalii despre gestionarea masei lemnoase. „Consiliul Județean administrează aproximativ 37 de hectare de pădure, întreaga suprafață fiind în arie naturală protejată. Conform prevederilor amenajamentului silvic, există posibilitatea decenală de exploatare a 1.224 de metri cubi, adică aproximativ 122 de metri cubi anual. Totuși, în această zonă protejată, tăierile sunt limitate la cele de conservare și igienă – exploatăm doar produsele accidentale și uscătura”, a spus directorul.

Directorul a explicat de ce în buget este propus un volum mai mare decât cel efectiv exploatat. „Pentru anii în care nu am atins volumul minim de exploatare, se acumulează o cantitate care poate fi recuperată în anii următori. Astfel, pentru ultimul an din acest deceniu, avem posibilitatea de 400 de metri cubi. Cu toate acestea, execuția bugetară restricționează exploatarea doar la produsele accidentale. Anul trecut, de exemplu, am proiectat un buget pentru 300 de metri cubi, dar am exploatat doar 172 de metri cubi, cu o cheltuială de peste 17.000 de lei”, a mai explicat acesta.

 

Ultima oră