Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu recomandă cetățenilor să cumpere alimente exclusiv din unități autorizate pentru a evita riscurile pentru sănătatea publică.
Recomandări importante pentru sacrificarea porcului în gospodării:
- Solicitați vizita medicului veterinar pentru verificarea stării de sănătate a animalului și pentru examenul trichineloscopic, obligatoriu pentru a detecta trichineloza.
- Carnea și produsele obținute de la porcii sacrificați în gospodării nu pot fi comercializate.
- Depunerea crotaliilor auriculare la medicul veterinar este necesară în termen de șapte zile de la sacrificare pentru actualizarea bazei naționale de date.
Programul de permanență pentru analiza cărnii:
Laboratorul DSVSA Sibiu (Calea Șurii Mari, nr. 21) va efectua examenul trichineloscopic zilnic între orele 8:00 și 15:30, iar în perioada 30 noiembrie – 22 decembrie, și în weekend.
Comercializarea alimentelor în piețe și târguri:
- Verificați integritatea ambalajelor, etichetele și condițiile de păstrare.
- Produsele trebuie depozitate în vitrine frigorifice funcționale, iar brânzeturile comercializate în ambalaje de unică folosință.
DSVSA Sibiu atrage atenția că introducerea cărnii din țări terțe este interzisă, iar sancțiunile pentru comercializarea ilegală a cărnii de porc pot ajunge la 40.000 de lei. Pentru sesizări, populația poate apela numărul verde 0800 826 787.