Consiliul Județean Sibiu a pregătit documentația necesară primei etape de construire a Noului Spital

Pe ordinea de zi a ședinței consilierilor județeni de joi, 28 noiembrie ac, a fost introdus Proiectul de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnici și economici  aferenți realizării primei etape de construire a Noului Spital.

Pentru a respecta prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 29 din 28 martie 2024, prin care a fost abrogată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2023, care permitea realizarea Noului Spital la valoarea integrală (cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Sănătate 2021 – 2027, și prin împrumut al Statului de la Banca Europeană de Investiții ), act prin care a fost instituit și un nou program destinat unităților spitalicești, respectiv Programul Național de Investiții în Sănătate (finanțat din fonduri de la bugetul de stat și din împrumut al Statului de la Banca Europeană de Investiții), Consiliul Județean Sibiu a actualizat documentațiile, cu încadrare în suma maximă alocată, de 2 miliarde lei (400 milioane euro).

De asemenea, tot prin noua documentație a fost stabilită necesitatea realizării investiției în integralitatea sa, în cadrul a două etape distincte, prima vizând secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar cea de-a doua, cele aparținând Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.

Astfel, noii indicatori ai etapei I sunt:

Indicatori tehnici:

  • Suprafață construită totală: 16.913 mp
  • Suprafață totală desfășurată: 68.561,28 mp

Indicatori economici:

  • Valoare totală inclusiv TVA: 2.000.000.000,00 lei 
  • Valoare C+M inclusiv TVA: 1.131.647.181,14 lei.

Hotărârea de aprobare a noilor indicatori tehnico-economici aferenți Etapei I a Proiectului „Noul Spital”, va fi depusă în platforma My Smis, alături de celelalte documente obligatorii.

Reamintim sibienilor că activitatea curentă a Spitalului Clinic Județean Sibiu se desfășoară atât în cadrul a 13 corpuri medicale distincte, construite începând cu anul 1857, unele amplasate la 2,5 km distanță, cât și în 24 de clădiri-suport (depozite de alimente, medicamente, materiale sanitare, birouri, arhivă etc).

10 clădiri au fost deja reabilitate și echipate medical de către Consiliul Județean Sibiu printr-o serie de proiecte cu finanțare nerambursabilă, iar una se află în curs de modernizare, multe dintre aceste pavilioane spitalicești sunt amplasate în zone construite protejate, cu interdicții specifice, care fac imposibilă adaptarea lor la normele actuale de siguranță sanitară și de protecție la incendiu, astfel încât se impune mutarea activității medicale într-un spațiu adecvat, care să permită tratarea eficientă, rapidă și sigură a pacienților. 

În paralel cu actualizarea documentației și pregătirile în vederea depunerii cererii de finanțare, Consiliul Județean Sibiu a făcut demersurile legale pentru modificarea actelor normative care limitează finanțarea proiectelor majore de investiții în sănătate, acte care au fost emise de doi miniștri, al căror efect denaturează strategia Guvernului privind infrastructura de sănătate publică.

Astfel, Consiliul Județean Sibiu a formulat și înaintat o plângere prealabilă împotriva Ordinului comun al ministrului investițiilor si proiectelor europene și al ministrului sănătății nr. 6311/2024 , precum si împotriva Ordinului ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 6750/2024, document înregistrat la ambele ministere, inclusiv la Secretariatul General al Guvernului, în data 20 noiembrie2024. 

De asemenea, a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel București cerere de suspendare a executării celor doua acte administrative menționate mai sus.

Tot pe rolul Curții de Apel București, a fost înregistrată o cerere de ordonanță președințială, prin care s-a solicitat suspendarea termenului prevăzut in Ghidul de finanțare pentru depunerea cererilor, respectiv 2 decembrie 2024, ghid aprobat prin Ordinul ministrului investițiilor si proiectelor europene nr. 6750/2024.

Ultima oră