În cadrul ședinței recente a Colegiului Prefectural Sibiu, autoritățile locale au discutat măsurile luate pentru sprijinirea celor mai vulnerabile categorii de pacienți din județ, punând un accent deosebit pe bolile grave care afectează un număr semnificativ de oameni. Printre cele mai importante teme abordate s-au numărat cancerul, diabetul și bolile rare, iar Casa Naţională de Sănătate Sibiu a realizat o analiză detaliată a alocării fondurilor pentru tratamentele acestor afecțiuni.
Analiza alocării fondurilor pentru bolile majore
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) derulează în județul Sibiu 12 dintre cele 16 programe de sănătate naționale. Analiza realizată în cadrul ședinței a evidențiat faptul că, pentru anul în curs, creditele de angajament aprobate se ridică la suma de 314.773 lei, reprezentând 28% din totalul fondurilor alocate pentru „bunuri și servicii”. Cele mai mari alocări au fost direcționate spre Programul Național de Oncologie (32% din fonduri), urmat de Programul Național de Diabet Zaharat și Programul Național de Insuficiență Renală.
Programele curative: asigurarea tratamentelor pentru bolile cu impact major
Programele curative, derulate prin unități de specialitate publice și private, au scopul de a asigura tratamentele necesare pentru pacienții cu boli grave, care ar putea reprezenta un risc major pentru sănătate și viață. În acest sens, unități precum Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și Clinica Polisano au derulat diverse activități în cadrul programelor de tratament al bolilor cardiovasculare, oncologice și de diabet zaharat.
În ceea ce privește bolile cardiovasculare, în primele nouă luni ale anului 2024, 1097 de pacienți au beneficiat de materiale sanitare, iar numărul celor care au primit tratamente pentru stenoze arteriale severe a crescut cu 24% față de anul anterior. De asemenea, tratamentele pentru pacienții cu stenoze aortice au fost realizate prin tehnici transcateter, cu costuri medii ridicate, dar esențiale pentru salvarea vieților.
Oncologia: Progres semnificativ în tratamentele pentru cancer
Programul Național de Oncologie a înregistrat un număr semnificativ de beneficiari și o creștere a alocărilor financiare. În primele 9 luni din 2024, peste 2.500 de pacienți au beneficiat de tratamente medicamentoase, radioterapie sau diagnostice pentru afecțiuni oncologice. Creșterea prețurilor la medicamente și numărul mai mare de pacienți a dus la o creștere de 62% a cheltuielilor pentru tratamentele de cancer. În plus, tarifele pentru ședințele de radioterapie au fost ajustate, iar costurile pentru fiecare pacient tratat au crescut semnificativ, reflectând importanța tratamentelor de ultimă generație.
Diabetul zaharat: Un program de succes în județul Sibiu
Programul Național de Diabet Zaharat a fost și în 2024 cel mai mare ca număr de pacienți, cu peste 21.000 de beneficiari de tratamente și teste de monitorizare. În plus, numărul pacienților care beneficiază de consumabile pentru pompe de insulină și sisteme de monitorizare continuă a glicemiei a crescut semnificativ, indicând un succes al acestui program esențial pentru pacienții cu diabet. În primele 9 luni ale anului, cheltuielile pentru acest program au crescut cu 8,4% față de 2023, iar numărul pacienților tratati a crescut cu 5,9%.
Bolile rare: Creștere semnificativă a numărului de pacienți tratați
Un alt subiect important abordat în cadrul ședinței a fost Programul Național de Boli Rare, care a inclus în 2024 noi tipuri de boli neurologice degenerative și inflamatorii. Costurile medii pentru tratamentele pacienților cu boli rare au fost extrem de ridicate, în special pentru bolnavii cu distrofie Duchenne și sindrom hemolitic-uremic, unde costul tratamentului pentru un singur pacient a depășit un milion de lei. De asemenea, numărul pacienților care beneficiază de tratamente pentru boli rare a crescut cu 33%, iar alocările financiare au fost suplimentate semnificativ pentru a acoperi aceste costuri.