Autoritățile sibiene pregătesc un plan de măsuri pentru buna desfășurare a activităților de comercializare a produselor alimentare, dar și nealimentare, în perioada sărbătorilor de iarnă. Târgul de Crăciun și piețele din oraș vor fi luate la control în perioada următoare.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu se pregătesc să facă controale în Târgul de Crăciun și în piețele din oraș. Inspectorii vor face controale și în pensiunile agroturistice care organizează evenimente festive specifice sărbătorilor de iarnă.
DSP Sibiu va colabora cu toate unitățile sanitare pentru a identifica riscurile de apariție a unor focare de toxiinfecții alimentare ca urmare a consumului de produse alimentare neconforme, cât și eliminarea acestora.
DSVSA și DSP au în plan mai multe acțiuni, printre care: „Desfășurarea de acțiuni de control privind calitatea, modul de comercializare și etichetare a produselor din carne și alte produse specifice Sărbătorilor de iarnă; Desfășurarea de acțiuni de control privind calitatea și modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a produselor de patiserie și cofetărie, ciocolată, produse din ciocolată și vinuri; Efectuarea de controale şi inspecţii oficiale, corelate cu gradul de risc a unităţilor, stabilit în urma evaluării şi luarea de măsuri corective, urmărindu-se: respectarea normelor privind siguranța alimentelor, care reglementează producția, procesarea, depozitarea și distribuția produselor de origine animală și nonanimală destinate consumului uman; condiţiile generale de funcţionare şi de igienă a unităţilor de profil; condiţiile optime la recepţie, procesare, depozitare, expunere şi desfacere a materiilor prime şi a produselor finite; existenţa documentelor care atestă originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor; etichetarea produselor, cu informarea corectă privind producătorul, componentele acestora, modul de păstrare şi data expirării”.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin consumul cărnii de porc infestată cu Trichinella Spiralis, DSVSA se va ocupa de examinarea probelor și va interzice comercializarea cărnii și produselor din carne provenite de la porcii sacrificați în gospodării.
Polițiștii vor avea și ei acțiuni în trafic. Se vor face controale mai ales în zonele intens circulate.