29 de utilaje, dintre care două recent achiziționate, 39 de șoferi și aproape 700 de tone de material antiderapant, așa arată pregătirile companiei Soma pentru sezonul rece în Sibiu. În comparație cu iernile trecute a crescut numărul utilajelor care vor interveni pe străzile orașului, iar o serie de străzi noi au devenit prioritare.
”Toate autospecialele au fost verificate și sunt pregătite de intervenție având dotările necesare, avem șoferi gata să acopere mai multe schimburi dacă va fi necesar și la această oră avem material antiderapant de mai multe tipuri în depozit. În plus, avem un dispecerat care asigură permanența 24 de ore din 7 și un dispecer care dispune ieșirea în teren în caz de nevoie. Am avut deja primele intervenții din acest sezon rece la Păltiniș și suntem pregătiți de orice scenariu. Iarna, cu siguranță, nu ne ia prin surprindere” au declarat reprezentanții punctului de lucru Soma Salubrizare Stradală și Deszăpezire.
În plus, Soma are de mult timp încheiat un contract cu Administrația Națională de Meteorologie și primește zilnic buletine și rapoarte meteo cu prognozele, inclusiv cu avertizările de tip now-casting. Toate aceste informări ajung atât la baza generală din strada Henri Coandă, cât și la dispeceratul companiei. În clipa în care meteorologii anunță ninsori, există deja un plan bine stabilit și oamenii sunt pregătiți să iasă pe traseu din timp.
Soma are în acest moment depozite aproximativ 616 tone de sare, 0,6 tone de inhibitor de coroziune și 74 tone de soluție Atica, folosită în special la dezghețarea parcărilor, curților, aleilor, trotuarelor, treptelor sau când temperaturile sunt foarte scăzute.
O noutate față de iarna 2023-2024 este că în urma discuțiilor purtate cu oficialii Primăriei Sibiu, cei ai Tursib, ai Poliției Rutiere și ai altor instituții implicate în Comandamentul de Iarnă, s-a luat decizia introducerii în rândul arterelor principale a unor străzi noi. Conform procedurilor stabilite la nivelul Sibiului, în momentul în care ninge intervenția se face prioritar pe străzile și arterele mari, considerate de importanță majoră. Ca exemple, printre cele 121 de străzi prioritare se numără bulevardul Vasile Milea, strada Corneliu Coposu, Șoseaua Alba Iulia, strada Victoriei sau strada Ștefan cel Mare. Abia când pe acestea se circulă bine mașinile și echipele de deszăpezire intră pe străzile secundare. Anul acesta noi străzi au intrat în categoria celor prioritare, printre ele numărându-se Calea Poplăcii, Strada Avig sau Cristianului.
”Planul prevede că mașinile pleacă din patru locații diferite, stabilite la principalele intrări în oraș, cum este cea dinspre Șelimbăr, ori cea spre Mediaș. În paralel, avem echipe pregătite să intervină manual în zona spațiilor publice, în fața instituțiilor, pe trotuare, în stații de autobuz, școli, grădinițe și spitale. Acționăm după un grafic stabilit în concordanță cu cerințele municipalității”, mai explică șeful punctului de lucru Soma Salubrizare Stradală și Deszăpezire.
Când se deszăpezesc străzile mărginașe
Prin urmare, dacă vedeți că ninge în Sibiu și locuiți pe o stradă mărginașă nu vă așteptați să vedeți mașina de dezăpezit instant. Graficul prevede ordinea intrării pe străzi și anumite priorități. Atunci când temperatura scade sub limita înghețului, autospecialele care împrăștie sare sau alt tip de material antiderapant o să trecă pe o anumită stradă la un interval de timp (3 ore sau 8 ore). Soluția utilizată se stabilește având în vedere parametrii ei optimi de acțiune, precipitațiile și temperatura la nivelul asfaltului.
În cazul în care doriți să semnalați o problemă în municipiul Sibiu legată de deszăpezire, Soma dă dovadă de transparență și comunicare, punând la dispoziția oricui numărul de telefon 0269.988.