părinți scandalizați de decizia conducerii școlii nr. 21 de a încuia clasele în pauză
Sursa foto: Google Maps

Mirela Popa-Bianu susține că elevii din cele 10 clase care învață după-amiaza sunt obligați să iasă rapid din sălile de clasă, fără să li se acorde timp suficient pentru a se îmbrăca sau a-și lua pachețelele cu mâncare. De aceeași părere ar mai fi alți 18 părinți ai elevilor de la Școala nr. 21. „Sunt profesori care numără până la trei și toată clasa trebuie să fie afară. Asta se întâmplă indiferent de condițiile meteo, iar pe holurile școlii nu există căldură sau lumină adecvată”, explică ea.

părinți scandalizați de decizia conducerii școlii nr. 21 de a încuia clasele în pauză

Conform părinților, nu există nicio mențiune în Regulamentul de Organizare și Funcționare al școlii care să impună această obligație. Popa-Bianu susține că, deși dirigintele și conducerea școlii au afirmat că părinții au fost de acord cu regulamentul, verificările ei contrazic această afirmație: „Am analizat regulamentul și nu am găsit această regulă menționată nicăieri”, spune aceasta.

Mămica afirmă că măsura ar fi fost justificată de școală prin prisma noilor echipamente scumpe, precum table inteligente, instalate în sălile de clasă, dar și pentru că astfel copiii ar putea fi supravegheași mai bine. „Ni s-a spus că se tem ca elevii să nu distrugă aceste echipamente, dar acest lucru nu este un argument solid. Profesorii ar trebui să-i educe pe copii cum să utilizeze corect echipamentele, nu să-i sancționeze preventiv. În alte școli din Sibiu cu echipamente similare, clasele nu sunt încuiate în pauze”, a subliniat ea.

Mirela Popa-Bianu a subliniat că, potrivit Statutului Elevului, aceștia sunt obligați să plătească contravaloarea daunelor produse bazei materiale a școlii, ceea ce face inutilă măsura încuiatului claselor.

părinți scandalizați de decizia conducerii școlii nr. 21 de a încuia clasele în pauză

Condiții inadecvate în pauze

Părinții semnalează și alte probleme legate de condițiile în care elevii își petrec pauzele, printre care amintesc că pe holurile școlii lipsește căldura și iluminatul adecvat, nu există spații amenajate pentru ca elevii să mănânce gustările în condiții decente, iar în pauzele de dimineață, temperaturile pot fi negative, iar copiii sunt obligați să iasă afară.

„Este o bătaie de joc continuă. Când copiii trec în clasa a cincea, nu mai sunt tratați cu blândețe, ci considerați brusc răi, doar pentru că sunt la gimnaziu. Nu înțeleg de ce se aplică această măsură, iar conducerea școlii nu ne oferă răspunsuri clare”, a adăugat Popa-Bianu.

părinți scandalizați de decizia conducerii școlii nr. 21 de a încuia clasele în pauză
Sursa foto: Google Maps

 

Propunerile părinților

Părinții au formulat o serie de măsuri pentru îmbunătățirea situației. Mai exact, copiii ar trebui să poată alege unde își petrec pauzele, în clasă sau în curtea școlii, măsura să fie aplicată tuturor claselor, nu doar elevilor din ciclul gimnazial, elevilor să li se acorde timp suficient pentru a se îmbrăca sau a-și lua mâncarea.

Alte cerințe ale părinților fac referire la amenajarea unor spații corespunzătoare pentru pauze, cu iluminat, încălzire și mese pentru consumul gustărilor, iar elevii cu nevoi speciale să poată rămâne în clase în timpul pauzelor.

Ce spun directorul școlii și Inspectoratul Școlar

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu susține că părinții au fost informați și au semnat regulamentul intern. „Lucrul este menționat în ordinea internă a școlii, document pe care părinții l-au semnat. Când plouă, copiii nu sunt ținuți afară, iar părinții și-au asumat acest lucru”, a declarat Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu.

Pe de altă parte, prof. Violeta Hortensia Solomon, directoarea Școlii nr. 21, a precizat că această măsură este necesară pentru aerisirea sălilor de clasă și pentru respectarea normelor de igienă.

„Mămica respectivă ne-a sunat să ne comunice această nemulțumire, menționând și discuțiile avute cu alți părinți din aceeași clasă. Totuși, doamna susține doar un punct de vedere personal. Am încurajat-o să inițieze o petiție sau un sondaj, pentru a vedea dacă problema se referă la un număr mai mare de părinți sau doar la dânsa. Până aflăm mai multe, încercăm să găsim soluții care să răspundă nevoilor tuturor.

Deocamdată, avem situația următoare: 13 clase sunt de acord ca elevii să iasă afară în pauze, în timp ce doar 3 clase se opun. Nu este o măsură specifică doar școlii noastre. Decizia ca elevii să părăsească sălile de clasă în pauze există de multă vreme și are la bază prevederi de igienă, pentru a aerisi sălile. De asemenea, fiecare cadru didactic are obligația să supravegheze elevii în timpul pauzelor, iar acest lucru este dificil dacă elevii rămân în sălile de clasă.

Aceasta nu este o decizie nouă, ci o practică obișnuită. Profesorii sunt responsabili de supravegherea elevilor, iar dacă aceștia rămân în clase, devine dificil să se asigure controlul și protejarea echipamentelor. Școala nu are spații amenajate pentru pauze, dar holurile sunt sigure, încălzite și adecvate. Temperaturile nu sunt extreme, așa că pauzele afară nu ar trebui să fie o problemă”, a explicat directoarea prof. Violeta Hortensia Solomon.

 

Ultima oră