Zborurile private încep să fie căutate și la nivelul municipiului Sibiu, destinațiile principale fiind București, pe tot parcursul anului, și Tuzla, în perioada sezonului estival. Clubul Benzoi organizează zboruri private utilizând aeronave mici de patru locuri, dependente de condițiile meteo.
Zborurile private au fost introduse de Benzoi la începutul anului 2024, iar pe parcursul acestui an s-a observat o creștere a cererii, în special pentru București și Tuzla. „Au început să apară primele solicitări. În sezonul următor ne așteptăm la mult mai multe solicitări, în urma dezvoltării unor parteneriate B2B și a creșterii numărului de membri în Club”, a declarat Andreea Zoica, fondatoarea Benzoi.
Cerere pentru București și Tuzla
Destinațiile principale sunt București, urmat de Cluj, iar pe perioada sezonului estival, Tuzla. De asemenea, există cereri pentru locații din afara țării, precum Bulgaria (Sofia, Varna, Burgas), nordul Greciei, Serbia (Belgrad), Ungaria (Szeged, Budapesta) și Austria (Viena). Totuși, datorită condițiilor meteo schimbătoare și instabilității din zonele montane, clubul recomandă zboruri care se încadrează într-o rază de două-trei ore de zbor. Din Sibiu se poate ajunge în aproximativ două ore la destinații precum Constanța sau Iași.
Solicitările vin frecvent din orașe precum București, Cluj și Târgu Mureș. „Cu siguranță am înregistrat un interes ridicat pentru acest tip de zboruri din partea sibienilor, însă costul rămâne un impediment pentru mulți. Nu sunt zboruri pentru orice buzunar. Deși ne dorim mai mulți membri activi din Sibiu, solicitările înregistrate vin mai des din zone precum București, Cluj sau Târgu Mureș”, a explicat Andreea Zoica.
Sibienii rămân totuși mai atașați de zborurile recreaționale. „O altă reținere a sibienilor este teama de a zbura, care provine mai ales din necunoașterea și neînțelegerea zborului. De aceea, sibienii preferă zborurile recreaționale locale de 30-60 de minute, acestea fiind și mai accesibile ca preț. Partea interesantă este că, în România, acest tip de zboruri este încă necunoscut, iar așteptările și percepțiile diferă foarte mult. În cadrul clubului, ne alocăm timp suplimentar pentru a explica avantajele și dezavantajele acestor tipuri de zboruri înainte de a ne angaja în ele. Cele mai importante aspecte sunt flexibilitatea, fiind dependenți de condițiile meteo, și greutatea participanților și a bagajelor”, a mai adăugat fondatoarea Benzoi.
Zboruri private pentru vacanțe la mare sau afaceri
Principalul motiv pentru care sibienii și alți clienți aleg zborurile private sunt în scop de afaceri, pentru a se deplasa mai rapid la întâlniri importante. „Un antreprenor sau manager care are afaceri și întâlniri în mai multe orașe poate pleca dimineața și se poate întoarce seara acasă la familie. Acest lucru îi poate ușura mult viața și îi oferă mai mult timp pentru aspectele importante ale afacerii și familiei”, a explicat Andreea Zoica.
Un alt exemplu este utilizarea zborurilor pentru o scurtă vacanță de weekend. „Un cuplu sau o familie cu un copil poate pleca pe litoral Sâmbătă dimineața devreme și se poate întoarce Duminică înainte de apus. Astfel, au ocazia să se bucure de două zile pline la plajă. Având la dispoziție un avion care ajunge de la Sibiu la Constanța în două ore, poți să faci mai multe lucruri cu cei dragi într-un timp scurt”, a adăugat aceasta.
Cât costă un zbor privat
Costul unui zbor privat ajunge la 350 de euro pe oră și scade în funcție de numărul de ore zburate. La acest cost se adaugă taxele aeroportuare, care variază foarte mult. De exemplu, taxele la aeroporturile Băneasa, Arad, Craiova sau Tuzla sunt între 50 și 100 de euro, în timp ce pe aeroporturi precum Sibiu, Iași sau Baia Mare pot începe de la 200 de euro, ajungând chiar la 500 de euro în Grecia.
Există însă și aerodromuri mai mici care percep taxe simbolice sau sunt gratuite pentru aviația generală privată. Spre exemplu, aerodromul Măgura Cisnădie percepe o taxă de doar 20 de lei, iar aeronavele sunt binevenite fără limite de program sau alte restricții.
Un exemplu concret de cost ar fi un zbor dus-întors în aceeași zi, pe ruta Sibiu/Măgura – București/Băneasa – Sibiu/Măgura, cu o durată totală de două ore și 20-30 de minute, care ajunge la aproximativ 900 de euro.
Zborurile private de la Benzoi sunt organizate exclusiv pentru membrii clubului, în baza cotizațiilor achitate, și nu reprezintă curse comerciale. Spre comparație, un zbor privat cu o companie aeriană precum Alba Jet pe ruta Sibiu – București ar costa aproximativ 4.000 de euro pentru o familie. Cu aceeași companie aeriană, un zbor privat cu o aeronavă de lux de la Sibiu la Skiathos poate depăși și 9.000 de euro.
Aceste costuri de zbor ar putea fi reduse doar prin susținerea constantă prin sponsorizări din partea companiilor mari care ar putea fi interesate de dezvoltarea acestor tipuri de zboruri, împreună cu dezvoltarea școlilor de zbor.
Aeronave mici, flexibile, dar dependente de condițiile meteo
Aeronavele utilizate de Benzoi sunt mici, de patru locuri, și funcționează conform regulilor VFR (Visual Flight Rules). Acest lucru înseamnă că pot zbura doar pe timp de zi, între răsărit și apus, și necesită condiții meteo favorabile. „Nu putem garanta zboruri la ore sau zile fixe, fiind nevoie de flexibilitate din partea membrilor participanți. Ele sunt confirmate și reconfirmate cu 1-2 zile înainte, în funcție de nivelul de instabilitate meteo. Acesta este un factor care face ca zborurile private să fie mai impredictibile din punct de vedere al programului”, a explicat Andreea Zoica.