muzeul astra lansează proiectul de restaurare a 14 monumente etnografice importante

Muzeul ASTRA, în calitate de beneficiar, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), în calitate de finanțator, au semnat la începutul lunii noiembrie 2024 contractul de finanțare nerambursabilă nr. 32/2024, având ca obiect proiectul Restaurarea monumentelor etnografice din Muzeul ASTRA. Viitorul sustenabil al valorilor patrimoniale din România. Proiectul este finanțat din fondul Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), Sesiunea III/2024: ”Muzee în aer liber – monumente de arhitectură vernaculară”, subprogramul ”Restaurare”.

muzeul astra lansează proiectul de restaurare a 14 monumente etnografice importante

Proiectul Restaurarea monumentelor etnografice din Muzeul ASTRA. Viitorul sustenabil al valorilor patrimoniale din România își propune restaurarea riguroasă a 14 monumente etnografice, precum și lucrări de amenajare peisagistică și realizarea unor sisteme de drenaj. Monumentele din cadrul Muzeului în aer liber incluse în acest proiect provin din cele mai importante zone etnografice ale României (Mărginimea Sibiului, Valea Târnevelor, Bran, Țara Oltului, Nordul Olteniei, Maramureș, Țara Zarandului sau zona Munțiilor Apuseni), acoperind astfel o diversitate arhitecturală cu un grad de unicitate ridicat atât în peisajul montan, submontan și de podiș, cât și în tabloul general al arhitecturii vernaculare europene. Perioada de construcție a monumentelor propuse spre restaurare începe din secolul al XVII-lea și ajunge până în prima jumătate a secolului XX. În momentul de față, aceste obiective muzeale sunt închise, inaccesibile vizitatorilor, din cauza stării de conservare precare, necesitând intervenții urgente de restaurare.

Valoarea totală a proiectului este de 7.809.939,64 lei, din care finanțarea nerambursabilă din partea Institutului Național al Patrimoniului este de 7.099.945,13 lei, iar contribuția proprie a Complexului Național Muzeal ASTRA este de 709.994,51 lei, aceasta fiind posibilă cu finanțarea/sprijinul Consiliului Județean Sibiu. Perioada de derulare a proiectului, conform contractului de finanțare, este noiembrie 2024 – noiembrie 2027.

Ultima oră