„Lemnul: din muzeu în liceu” – Proiect educațional pentru tineri la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, în calitate de beneficiar, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), în calitate de finanțator, au semnat la începutul lunii noiembrie 2024 contractul de finanțare nerambursabilă nr. 27/2024, având ca obiect proiectul Lemnul: din muzeu în liceu, finanțat din fondul Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), Sesiunea III/2024: ”Muzee în aer liber – monumente de arhitectură vernaculară”, subprogramul ”Punere în valoare, interpretare și prezentare a monumentelor etnografice”.

„Lemnul: din muzeu în liceu” – Proiect educațional pentru tineri la Muzeul ASTRA

Proiectul Lemnul: din muzeu în liceu se adresează tinerilor aflați la începuturile formării lor profesionale: elevii din învățământul liceal filieră vocațională din domeniul arhitectură, arte ambientale și design sau din domeniul arte plastice sau arte decorative; dar și celor din liceele de filieră tehnologică din domeniul fabricarea produselor din lemn: tehnician în prelucrarea lemnului sau tehnician designer mobilă și amenajări interioare.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va transforma pentru 50 de liceeni, 10 gospodării tradiționale și inventarul acestora în veritabile săli de clasă și resurse educaționale valoroase, care pot să îi sprijine și să îi inspire în viitorul lor parcurs profesional și creativ. Instrumentele educaționale vor fi dezvoltate împreună cu tinerii beneficiari ai proiectului, cu profesorii și instructorii lor, dar, binențeles cu muzeografii și mai ales cu meșterii populari, cei care cunosc cel mai bine proprietățile acestui material și tehnicile tradiționale de prelucrare.

Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Asociația Centrul Memorial Dr. Telea Bologa, își propune să ajungă mai aproape de acești viitori profesioniști, să le stimuleze creativitate și curiozitatea, să-i sprijine în consolidarea cunoștințelor teoretice și în dezvoltarea de noi abilități practice în utilizarea lemnului ca materie primă pentru viitoarele lor proiecte.

Prin acest proiect se dorește dezvoltarea unui program complementar atât actualului proiect de restaurare a monumentelor din Muzeul în aer liber, dar și programului educațional Cufărul călător, dezvoltat deja la Casa Artelor pentru elevii din învățământul primar.

Valoarea totală a proiectului este de 274.890,00 din care finanțarea nerambursabilă din partea Institutului Național al Patrimoniului este de 249.900,00, iar contribuția proprie a Complexului Național Muzeal ASTRA este de 24.990,00 lei. Perioada de derulare a proiectului, conform contractului de finanțare, este noiembrie 2024 – octombrie 2025.

 

Ultima oră