Într-o comună liniștită din județul Sibiu, Brădeni, primarul Liviu Modoi atrage atenția printr-o inițiativă neobișnuită. În curtea sa, printre alte animale exotice, locuiește Mișu, o cămilă care a devenit un simbol al comunității și o atracție pentru copiii din zonă. Într-un interviu acordat, primarul explică cum a ajuns să aibă o cămilă.
Cum a ajuns Mișu în Brădeni?
Primarul Liviu Modoi povestește cu entuziasm despre originea ineditului animal:
„Am avut un festival ecvestru în vară, a doua zi de Paști, și atunci a fost expusă. În urmă cu şase ani, am văzut o cămilă la târgurile din Olanda, unde merg frecvent, și am decis s-o aduc acasă. Am cumpărat-o de pui și o ținem aici. Mișu e băiat, mănâncă exact ce mănâncă un cal și e tare prietenos.”
Nu doar cămila Mișu face parte din „colecția” primarului, ci și o lamă, alpaca și oi de Camerun. „Le-am luat pentru copii, să se joace cu ele. Eu am crescut cu animale și cred că acest lucru le oferă celor mici bucurie și o altfel de educație.” a adăugat primarul.
Festivaluri și târguri: o tradiție pe care primarul vrea s-o păstreze
Pentru Liviu Modoi, târgurile și festivalurile sunt mai mult decât evenimente comunitare – sunt o formă de relaxare și socializare pentru oamenii de la sat.
„În Olanda, târgurile se țin chiar în centrul orașelor, se închide tot, și timp de trei zile e sărbătoare. La noi, nici în capătul satului nu putem face fără să ni se impună restricții. Omul de la țară se relaxează acolo, e sărbătoarea lui. Vede cai, mănâncă un mic, schimbă două vorbe cu vecinii. Dar acum parcă vor să ne ia și asta,” spune cu regret primarul.
Problema satelor pustiite: „Să nu depindem de supermarketuri”
Primarul din Brădeni vorbește deschis despre provocările satului românesc:
„Satele sunt goale, tinerii pleacă la oraș. Chiar dacă acolo abia își pot plăti chiria, preferă să stea în Sibiu decât să lucreze la țară. Iar noi, cei care vrem să păstrăm tradițiile, suntem tot mai limitați. Nu mai poți ține vaci, porci sau găini cum se ținea odată, că te obligă să le vinzi. Vor să ne facă să depindem de supermarketuri,” spune Liviu Modoi.
Acesta adaugă că părinții de la Muntele Athos i-au dat un sfat prețios: „Mi-au spus să nu depindem de lanțurile mari de magazine. Să avem grădină, să creștem noi găini și porci, pentru că vor veni vremuri grele. E important să fim independenți, să ne gospodărim singuri.”
Mișu, o bucurie pentru toți
Cămila Mișu este o adevărată vedetă locală. Copiii din sat și turiștii care vizitează mini-pensiunea familiei sunt încântați de prezența sa. „Ne jucăm cu ea, copiii o adoră. Am vrut chiar să aduc și o zebră, dar era prea sperioasă și agresivă. Mișu, în schimb, e perfectă,” spune primarul.
Prin inițiativa sa, Liviu Modoi demonstrează că tradiția poate merge mână în mână cu inovația. Animalele exotice și festivalurile ecvestre aduc un suflu nou comunității, păstrând în același timp valorile autentice ale satului românesc.