Alge care afectează memoria, descoperite în fructele de mare

Oamenii de știință au făcut o descoperire alarmantă, identificând două specii de alge marine microscopice, diatomee, care produc toxine periculoase ce pot ajunge în fructele de mare, reprezentând un risc pentru sănătatea publică. Studiul, publicat în Diatom Research, evidențiază pericolele acidului domoic, o neurotoxină care poate afecta grav sistemul nervos uman, relatează Mediafax.

Diatomeele sunt alge unicelulare ce produc „cochilii” de sticlă din dioxid de siliciu și joacă un rol esențial în ecosistemele marine, fiind o sursă importantă de oxigen. Cu toate acestea, două specii din genul Pseudo-nitzschia sunt cunoscute pentru producerea acidului domoic, care se acumulează în crustacee, sardine și hamsii, organisme care se hrănesc cu aceste alge. Acumularea acestei toxine în fructele de mare poate duce la intoxicări severe, cu simptome care includ vărsături, diaree, amnezie și, în cazuri grave, chiar deces.

Deși este rar ca aceste fructe de mare să ajungă pe mesele consumatorilor, creșterea activității umane a favorizat proliferarea algelor toxice, crescând astfel riscurile pentru comunitățile care depind de industria fructelor de mare. În 1987, o epidemie de intoxicație amnezică pe Insula Prince Edward din Canada a provocat moartea a trei persoane și spitalizarea altor 100, din cauza consumului de midii albastre contaminate cu acid domoic.

Studiul realizat de cercetători de la Universitatea Ateneo de Manila și Universiti Malaysia Sarawak a avut un impact semnificativ în Filipine, unde au descoperit diatomee cauzatoare de amnezie în crustaceele din fermele marine de pe insula Luzon, una dintre cele mai dens populate zone ale țării. Autorii cercetării sugerează că producătorii de fructe de mare trebuie să implementeze măsuri de monitorizare mai stricte pentru a preveni răspândirea acestei toxine și pentru a proteja sănătatea publică.

Ultima oră