Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sărbătorit miercuri, 13 noiembrie, împlinirea a 19 ani de la întronizare prin participarea la Sfânta Liturghie şi la o slujbă de Tedeum, ambele oficiate în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu.
Soborul slujitor a fost condus de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de care s-au aflat membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, protopopi din cuprinsul eparhiei, cadre didactice, diaconi și alți slujitori ai Sfintelor Altare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.
După citirea Evangheliei, părintele Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan I. Ică jr a rostit un cuvânt în cadrul căruia a evocat cei 19 ani binecuvântați de păstorire ai Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu în demnitatea de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului.
„În urmă cu aproape două decenii, Biserica Ortodoxă din Transilvania și-a primit în rânduială duhovnicească,liturgică, Arhipăstorul binecuvântat, pe Înaltpreasfințitul nostru Părinte Mitropolit Laurențiu, profesorul de liturgică, preotul cu o slujire de peste o jumătate de veac. Era întronizarea în scaunul cel binecuvântat al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului și al Mitropoliei Transilvaniei, pe care o păstorește – iată – de atâta timp, în duhul Liturghiei, în duhul slujirii, care a fost duhul care l-a inspirat și îl inspiră până în zilele noastre, duhul slujirii Domnului nostru Iisus Hristos – slujire liturgică, slujire necontenită, slujire a lui Hristos Dumnezeu în Liturghia Sa și călăuzirea poporului Lui din această parte a Transilvaniei pe cărările mântuirii,în timpurile noastre atât de frământate și pline de încercări și de probleme. Iată însă că, prin lucrarea Duhului Sfânt, și poporul credincios din această zonă a țării noastrecălătorește spre Domnul nostru Iisus Hristos, vegheat și călăuzit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, a cărui întronizare toată suflarea ortodoxă din eparhia noastră o are la inimă și la suflet în această zi binecuvântată.”, a spus Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan I. Ică jr.
Ceremonia religioasă s-a încheiat cu o slujbă de Tedeum, o slujbă de mulțumire pentru toate darurile revărsate în cei 19 ani de slujire asupra arhipăstorului Mitropoliei Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu. Ziua de 13 noiembrie 2005, când a avut loc întronizarea Înaltpreasfinţiei Sale, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, în prezența a 28 de arhierei și peste 5000 de credincioși, rămâne pentru Arhiepiscopia Sibiului și pentru întreaga Mitropolie a Ardealului o zi de sărbătoare.
„Iată, de 19 ani, Mitropolia Ardealului are un păstor bun, ale cărui vrednicii se vădesc în toate planurile activității Mitropoliei, de la învățătură și până la slujire. Înaltpreasfinția Sa a fost și este profesor universitar, membru al Academiei Române și autor de cărți frumoase și luminoase, având la inimă întotdeauna dorința și râvna de a învăța drept cuvântul adevărului dumnezeiesc. Înaltpreasfințitul rămâne pentru fiecare dintre noi nu numai slujitorul râvnitor pentru cele sfinte, ci el este și modelul și învățătorul, îndrumătorul nostru în ceea ce privește săvârșirea sfintelor slujbe cu râvnă și cu bucurie. Învățătura creștină se propagă în multe feluri, dar preoția înseamnă sfințire. Numai prin lucrarea preoției harul sfințirii este prezent și lucrează în Biserica lui Hristos. Înaltpreasfințitul este model de slujire și, cum spuneam, dascăl pentru toți cei care slujesc cu râvnă, atenție, dragoste, evlavie și smerenie. Înaltpreasfinția Sa este și un administrator foarte bun în ceea ce privește toată activitatea Arhiepiscopiei și nu numai, fiind și un ctitor de importante așezăminte sociale la Sibiu, dar și în cuprinsulArhiepiscopiei Sibiului.”, a transmis Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului.
După Tedeum, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți:
„Am adus slavă Bunului Dumnezeu pentru toate. Am făcut Sfânta Liturghie, care este cea mai importantă slujbă, jertfa nesângeroasă, actualizarea răscumpărării și părtășia noastră la Masa Împărăției. Apoi am continuat cu un Tedeum, cu o slujbă de mulțumire, știind noi călui Dumnezeu I se cuvin toate pentru ceea ce a revărsat asupra Bisericii noastre în acest răstimp pe care zicem acum că îl serbăm – 19 ani. Părintele vicar a folosit o expresie, aceea de păstor bun. Eu port în sufletul meu acest apelativ, apelativ adresat doar Unuia singur,Mântuitorul Hristos, El fiind Bunul Păstor. Noi însă încercăm să Îl imităm, cerând însă totdeauna sprijin și ajutor atunci când simțim că într-adevăr Biserica este în furtună, pe valurile vieții, atacată din toate părțile. Dar, simțind ajutorul lui Dumnezeu și sprijinul Lui constant, rămânem pe corabie. N-avem dreptul să părăsim corabia, să abandonăm corabia!Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor, să mulțumesc preoților, monahilor și credincioșilor creștini care au stat alături de noi și care sunt cu noi în aceeași corabie – acum și în tot acest timp. Toate realizările acestea se datorează unei colaborări a tuturor! Acestea nu sunt doar meritele păstorului; el este cel care poate să ducă într-o parte sau alta corabia. În schimb, toți, ca într-un trup, într-un organism dumnezeiesc și omenesc, împreună, facem în așa fel încât să fie preamărit Dumnezeu și credincioșii noștri să se bucure de darul iubirii nemărginite a lui Hristos. Ziua aceasta rămâne așadar prilej de bucurie pentru noi, dar mai ales prilej de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate.”, a spus ierarhul.
Cei prezenți au oferit ierarhului flori şi l-au felicitat personal pentru împlinirea a 19 ani de păstorire a Mitropoliei Ardealului şi pentru toate realizările pastorale, misionare, academice şi culturale de până acum.