Un copil de 2 ani a murit după ce medicii din Sibiu au refuzat să-l opereze. Familia cere dreptate

Un tragic incident a avut loc pe 4 martie, când Albert, un copil de doar 2 ani și o lună, a murit în urma unui diagnostic de ocluzie intestinală, după ce mai mulți medici au refuzat să-l opereze și nu au reacționat prompt în fața unei situații de urgență. Familia micuțului a depus mai multe plângeri penale, însă, după zece luni de la incident, încă așteaptă ca ancheta să progreseze.

Un copil de 2 ani a murit după ce medicii din Sibiu au refuzat să-l opereze. Familia cere dreptate

Totul a început în noaptea de 4 martie, când Albert a început să acuze dureri de burtă severe și a început să vomite. Părinții au hotărât să-l ducă de urgență la Spitalul Municipal din Blaj, unde copilul a fost evaluat și diagnosticat cu ocluzie intestinală, o afecțiune care necesită intervenție chirurgicală urgentă. Din păcate, Spitalul din Blaj nu dispunea de un chirurg pediatru, iar medicul de gardă a decis să-l transfere pe Albert la un spital din Sibiu, scrie Antena3.

După ce medicul de la Sibiu a refuzat inițial să-l preia, invocând un protocol care stipula transferul către Spitalul din Alba Iulia, familia a fost nevoită să transporte copilul cu propria mașină pe o distanță de aproximativ 60 de kilometri. Ajunși la Sibiu, au fost lăsați să aștepte ore întregi înainte de a fi consultați.

La spitalul din Sibiu, Albert a fost supus mai multor investigații, care au confirmat diagnosticul de ocluzie intestinală. După 49 de minute de evaluare, Albert a suferit primul stop cardio-respirator, iar mai târziu a fost supus unor resuscitări repetate. În jurul orei 9 dimineața, familia a fost informată că Albert a decedat.

Părinții copilului, Radu și Adriana Tenie, acuză medicii din spitalele implicate de nepăsare și de lipsă de reacție în fața unei situații critice. „Am fost nevoiți să așteptăm mult timp, iar când Albert a ajuns la spitalul din Sibiu, starea lui se agravase deja. Ne simțim părăsiți și trădați de sistemul medical”, a declarat tatăl, Radu Tenie. Familia susține că, dacă intervenția ar fi fost făcută la timp, Albert ar fi avut șanse de supraviețuire.

Managerii spitalelor din Blaj și Sibiu au declarat că au respectat procedurile, dar au recunoscut că intervenția chirurgicală a fost întârziată din cauza refuzului medicului de la Sibiu de a prelua cazul inițial. „Copilul a făcut un prim stop cardio-respirator, l-am resuscitat, dar din păcate, starea lui s-a agravat”, a explicat Camelia Grigore, managerul Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

Familia a depus plângeri penale atât la Parchetul din Blaj, cât și la Sibiu, acuzând neglijență medicală. În ciuda acestui lucru, ancheta nu a avansat semnificativ, iar părinții continuă să aștepte răspunsuri și dreptate pentru Albert.

Acest caz subliniază lacunele din sistemul de sănătate, unde refuzul de a interveni rapid și de a respecta procedurile medicale poate avea consecințe fatale pentru pacienți, mai ales pentru cei vulnerabili, cum sunt copiii mici. Familia Tenie continuă să ceară o investigație amănunțită și sancționarea celor vinovați pentru moartea fiului lor.

Ultima oră