În urmă cu două zile, primele chioșcuri moderne, care înlocuiesc vechile florării improvizate, au fost montate în Sibiu, oferind orașului un aspect occidental. Florăresele sunt încântate de noile spații, care le asigură confort și căldură pe timpul iernii, după ani de zile în care au fost nevoite să vândă flori în frig.
„Este foarte bine ce s-a făcut. Era foarte greu să stai afară să vinzi flori pentru că este ploaie, vânt, zăpadă. Înghețau florile și multe dintre ele ajungeau la gunoi. Era multă pierdere. Acum este ok chioșcul, avem și căldură. De chirie încă nu ni s-a spus. N-am idee cât o să fie chiria. Clienții sunt foarte bucuroși pentru mine că în sfârșit mă văd la căldură. Se bucură și pentru că arată foarte bine. Când vin copiii de la școală mi-au zis că se bucură pentru mine căci în sfârșit sunt înăuntru. Treizeci de ani am stat afară, am rezistat pentru că iubesc florile, oamenii și copiii”, a spus Simona Florăreasa de pe Rahovei.
Teodora locuiește în apropierea florăriei și spune că se bucură pentru florăreasa Simona că poate să stea în sfârșit la căldură, după ce a văzut-o de-a lungul anilor vânzând flori până și în cel mai aprig ger. „În opinia mea ar trebui să facă asta peste tot, să le ofere mai multe condiții pentru că foarte mulți stau afară în frig, mai ales că lucrează și iarna. Sper să se facă mai multe chioșcuri de acest gen pentru a le oferi mai multe condiții decât înainte”, a spus Teodora.
Pentru Mărioara, o florăreasă care face naveta zilnic din Avrig, noul chioșc reprezintă un adevărat ajutor. ,„Este foarte frumos. Ne place, avem curent, avem căldură, avem de toate. E frumos și ca design și ne place. Au făcut ceva frumos pentru noi. Clienților le place chioșcul, cred că noi l-am cumpărat, dar le-am spus că nu sunt de la noi, că primăria ni le-a adus. Noi n-avem atâția bani să putem investi, că e 17.000 sau 18.000 de euro un chioșc din acesta”, a spus florăreasa Mărioara.
Florăreasa se arată recunoscătoare pentru noul spațiu de unde poate să vândă florile. „Suntem recunoscători pentru construcția asta nouă. Noi suntem aici de 30 de ani, dar doar cu un cort până acum, niciodată ceva așa frumos. E bine făcută, trainică și are de toate, cu aer condiționat vara și căldură iarna. Noi trebuie să avem grijă de ea, să o păstrăm curată. Mulțumim doamnei primărițe și celor de la primărie că, după atâția ani, au făcut ceva pentru noi. Cea mai mare dorință a noastră e să vină clienți, să putem vinde și să ne plătim chiria”, a mai spus Mărioara.
În Cartierul Ștrand a fost montat un alt chioșc de flori, deși momentan este neocupat, iar în Terezian noile spații încă nu au fost instalate. Decizia de a amplasa chioșcuri unitare pentru flori și ziare pe raza orașului a fost luată de administrația locală, la propunerea consilierului Diana Mureșan (USR), pentru a da un aspect uniform și modern domeniului public din Sibiu.