person with metal detector
Photo by Cosmin Gavris on Pexels.com

Tot mai mulți sibieni sunt pasionați de „detectorism” și își cumpără detectoare de metale. Cei care nu dețin autorizație de la poliție riscă sancțiuni mari și dosare penale. 

Peste 500 de sibieni dețin detectoare de metale cu autorizație aferentă de deținere. Fenomenul îi pasionează pe tot mai mulți dintre ei, fiindcă pot găsi adevărate comori îngropate de secole în pământ. Este și cazul a doi bărbați, tată și fiu, pasionați de istorie, care au găsit, zilele trecute, 163 de dinari romani într-o pădure din județ. Comoara a fost predată ulterior Direcției Județene pentru Cultură Sibiu. 

Citește și: Comoară de peste 2.000 de ani, găsită de doi sibieni 

Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, dorința sibienilor de a găsi comori ascunse de secole în pământ fiind tot mai mare. Spre exemplu, în anul 2008, exista doar o singură solicitare de autorizare, pe când în prezent vorbim despre sute de autorizări. Potrivit reprezentanților IPJ Sibiu, în acest moment, sunt emise 571 de autorizații pentru deținere de detectoare de metale, cele mai multe dintre ele, respectiv 550, pentru persoane fizice. De asemenea, există o singură autorizație pentru comercializare de detectoare de metale, aparținând unei persoane juridice. 

Dar, deși fenomenul a luat amploare, nu toți oamenii cunosc legislația. Regulile sunt stricte atunci când vine vorba despre deținerea unui detector de metale, cât și când e vorba despre comercializarea acestor dispozitive. 

Amenzi usturătoare

Căutătorii de comori care nu dețin autorizație riscă sancțiuni aspre. Amenzile sunt cuprinse între 25.000 și 75.000 de lei. În plus, în astfel de cazuri, detectoarele sunt confiscate. De asemenea, cei care fac descoperiri arheologice și nu anunță autoritățile pot fi amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 50.000 de lei. 

În ultimele săptămâni, polițiștii sibieni au identificat două persoane care încercau să vândă detectoare de metale, deși nu aveau autorizație. Oamenii legii „i-au pândit” pe OLX, acolo unde sunt comercializate, de regulă, dispozitive la mâna a doua. 

Citește și: Dosar penal pentru un sibian care a vrut să vândă un detector de metale

Sibienii care vor să dețină detectoare de metale trebuie să solicite autorizație de la Poliție. În acest sens, este nevoie să completeze o cerere-tip, să atașeze buletinul, actul care dovedește că este proprietarul detectorului de metale, cât și dovada plății sumei de 10 lei, reprezentând taxa pentru autorizație. Autorizația este emisă doar persoanelor care au peste 18 ani. 

Ultima oră