Donald Trump va aștepta până pe 20 ianuarie 2025 pentru a prelua funcția de președinte: De ce durează atât de mult?
În timp ce, în Franța, noul președinte preia puterea după doar 10 zile de la alegeri și, iar în Marea Britanie primul ministru, imediat a doua zi, în Statele Unite, Donald Trump va trebui să aștepte aproximativ 11 săptămâni pentru a ajunge din nou la Casa Albă, după ce a câștigat alegerile. De ce această perioadă de așteptare este atât de lungă și ce se întâmplă în aceste săptămâni intermediare?
În trecut, perioada de așteptare era chiar mai lungă. Până în 1933, președinții americani așteptau până în martie pentru a prelua funcția, având o perioadă de tranziție de patru luni. Acesta era cazul în special pentru președintele Franklin D. Roosevelt, care a fost nevoit să aștepte până la data inaugurării, deși țara se confrunta cu o criză economică gravă în timpul Marii Depresiuni, când rata șomajului atingea un nivel record de 25%. Atunci, s-a adoptat al 20-lea amendament la Constituția Statelor Unite, care a mutat data de învestire a președintelui pe 20 ianuarie, pentru a accelera procesul și a permite o tranziție mai rapidă, anunță Mediafax.
Chiar și cu această modificare, procesul de tranziție rămâne unul destul de lung, iar principalul motiv pentru care durează atât de mult este complexitatea sistemului electoral american. După alegerile din noiembrie, fiecare stat trebuie să certifice rezultatele, inclusiv să numere și să verifice voturile suplimentare, cum sunt cele trimise de americanii din afaceri externe sau prin voturi poștale, dar și să rezolve eventualele dispute electorale. Abia după finalizarea acestor procese, statele trimit lista oficială a electoratului către Colegiul Electoral.
În mijlocul lunii decembrie, electorii se reunesc pentru a exprima voturile oficiale, care sunt trimise apoi Congresului. Pe 6 ianuarie, Congresul numără aceste voturi și anunță oficial câștigătorul. În această perioadă, viitorul președinte începe deja să formeze cabinetul, să aleagă membri ai echipei sale și să pregătească inițiativele pentru începutul mandatului.
Acest proces, considerat un „artefact istoric” de către Michael Berkman, profesor de științe politice la Universitatea de Stat Pennsylvania, își are rădăcinile în anul 1789, atunci când Constituția Statelor Unite a fost scrisă. La acea vreme, deplasările între cele 13 state originare ale Uniunii erau mult mai dificile și mai lente. De aceea, era nevoie de mult mai mult timp pentru a asigura o tranziție lină între președintele ieșit din funcție și cel ales.
În ciuda procedurilor ce impun acest interval lung, perioada de tranziție are și rolul de a permite o schimbare de putere bine coordonată, care să asigure stabilitatea guvernamentală și să ofere viitorului președinte timpul necesar pentru a-și configura administrația. De asemenea, procesul poate ajuta la rezolvarea eventualelor contestații și la integrarea rezultatelor finale într-un cadru democratic.
Astfel, deși mulți ar putea considera această perioadă de așteptare un obstacol în calea unei tranziții rapide și eficiente, în realitate ea face parte dintr-un sistem electoral bine fundamentat, creat cu intenția de a proteja integritatea procesului democratic din Statele Unite.