Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun de la Sibiu, împărtășește detalii despre evoluția și filosofia din spatele evenimentului, subliniind efortul echipei de a păstra un aspect autentic și durabil al căsuțelor de lemn, care atrage an de an vizitatori din toate colțurile țării.
,,Căsuțele au fost integral reînnoite”
În cadrul interviului realizat de Ora de Sibiu, Andrei Drăgan spune că organizatorii târgului fac eforturi constante pentru a menține standarde înalte, atât din punct de vedere estetic, cât și al funcționalității. ,,Din cele 120 de căsuțe pe care le avem în prezent, 25 sunt noi de anul trecut. Cele mai mari au fost integral reînnoite,” a declarat Drăgan. De altfel, un număr semnificativ de căsuțe – aproximativ 70 – au fost renovate complet, lemnul fiind șlefuit și împrospătat, astfel încât să aibă un aspect proaspăt, aproape ca la ieșirea din fabrică.
Vopsitul căsuțelor, o idee riscantă
Drăgan explică și de ce organizatorii au decis să nu vopsească aceste căsuțe, în ciuda unor sugestii venite din partea publicului. „Mai apare de multe ori și sugestia să le vopsim, să le scoatem, să le facem albe, să le facem verzi. Dar am experimentat asta cu alte târguri și am constatat că o suprafață vopsită se zgârie foarte ușor. Este imposibil, după mutările și manipulările necesare, ca vopseaua să rămână intactă. Nu vrem să ajungem să le vopsim direct în piață, cu muncitori care să repare constant suprafețele zgâriate,” explică Drăgan.
Un aspect natural, parte din tradiție
Organizatorii târgului de Crăciun de la Sibiu au adoptat o strategie pe termen lung, bazată pe păstrarea aspectului natural al căsuțelor, fără a adăuga o culoare specifică acestora. „Credem că aspectul natural al lemnului este unul mai neutru și mai plăcut. Încercăm să aducem noutatea prin decorurile și ghirlandele de Crăciun, care sunt reînnoite constant și contribuie mai mult la atmosfera de sărbătoare,” adaugă Drăgan.
Această abordare este susținută de scopul târgului de a crea o tradiție autentică pentru Sibiul modern, fără a compromite esența vizuală a unui eveniment care durează de aproape două decenii.
,,Scopul nostru este să creăm ceva durabil. Târgul de Crăciun de la Sibiu este singurul din țară care a evoluat constant și este, totodată, cel mai vechi din România,” spune Drăgan, subliniind dorința organizatorilor de a păstra autenticitatea evenimentului.
Concurența cu alte târguri de Crăciun
Anul acesta, ca în fiecare an, Târgul de Crăciun de la Sibiu trebuie să concureze cu alte târguri de Crăciun din țară, care au început să atragă tot mai mulți vizitatori. Drăgan nu se arată însă îngrijorat de acest aspect, ci consideră că autenticitatea și tradiția Sibiului vor continua să atragă vizitatori fideli.
,,Nu mai suntem singurul târg de Crăciun atractiv din România, dar ceea ce contează este experiența unică pe care o oferim aici. Efortul de a vopsi căsuțele va fi probabil uitat după primele 30 de minute. Ceea ce va rămâne este atmosfera, decorurile, tradiția, toate lucrurile care fac Târgul de Crăciun de la Sibiu un loc special.”
Mai mult decât o simplă atracție turistică
Pentru organizatori, târgul reprezintă mai mult decât o atracție sezonieră – este un simbol al continuității și al comunității. Andrei Drăgan încheie spunând că își dorește ca Târgul de Crăciun să fie nu doar un loc de vizitat, ci o experiență care să rămână în amintirile vizitatorilor de-a lungul anilor: ,,Sper că nu va fi cel mai interesant lucru culoarea căsuțelor, ci ceea ce vii să găsești aici și cum te simți.”
Prin acest angajament față de tradiție și autenticitate, Târgul de Crăciun de la Sibiu își păstrează farmecul, dovedind încă o dată că esența sărbătorilor stă în lucrurile simple și durabile.