Pe data de 5 noiembrie, la ora 12:30, în Piața Mare din Sibiu a fost montat bradul de Crăciun, un simbol mult așteptat al sărbătorilor de iarnă. Evenimentul a atras atenția localnicilor și turiștilor, care s-au adunat să admire pregătirile pentru sărbători. Opiniile sunt însă împărțite, unii fiind entuziasmați, iar alții considerând că montarea timpurie a bradului mai estompează din magia Crăciunului.
„E frumos, dar e prea devreme”
Două adolescente din Sibiu au fost încântate de prezența bradului, dar consideră că montarea lui la începutul lui noiembrie este prematură: „Bradul e frumos. Arată foarte bine aici, în centru, și toată lumea îl poate vedea. Totuși, ni se pare prea devreme; avea mai mult sens în decembrie.” Acest sentiment este împărtășit de mai mulți sibieni, care consideră că prezența bradului la început de noiembrie „fura” puțin din atmosfera tradițională de Crăciun.
Bucuria turiștilor: „Totul mi se pare interesant”
Pentru o turistă din Pitești, montarea bradului este binevenită, aducând un plus de farmec Târgului de Crăciun din Sibiu, un loc de atracție majoră în fiecare iarnă: „În general, ca peste tot, au început să facă pregătiri. Totul mi se pare interesant la Târgul de Crăciun din Sibiu, și căsuțele cu produse, și cum a fost amenajat. Anul trecut mi-a plăcut foarte mult.”
Și o turistă din China s-a declarat impresionată de bradul înalt, dar i s-a părut neobișnuit faptul că acesta a fost montat înainte de a începe ninsorile: „Cred că bradul e frumos, e înalt. E ciudat că e montat și nu ninge încă.”
Critici locale: „Nu mai are farmec de Crăciun”
Nu toți sibienii sunt însă la fel de încântați. O mamă din oraș a spus că, de-a lungul anilor, decorațiunile de Crăciun au rămas aceleași, fapt care diminuează bucuria reîntoarcerii în Piața Mare: „Nu mai are niciun farmec de Crăciun. E tot același brad… De ar mai schimba și ei câte ceva. Ne-am fi dorit ceva nou, să ne încânte, să mai venim, că de atâția ani am tot fost și e la fel. Nu ne mai vine să venim.”
Susținerea unui brad artificial: „Protejarea naturii e importantă”
Nelu Vingărzan, un alt localnic, este de părere că utilizarea unui brad artificial este o inițiativă pozitivă, ce poate contribui la protejarea pădurilor: „Bradul de Crăciun este o tradiție la români. An de an se face bradul de Crăciun. Autoritățile au decis să folosească un brad artificial, ceea ce este destul de bine. Până la urmă, așa se protejează natura. Eu sunt de acord cu bradul artificial împodobit frumos, elegant.” Vingărzan consideră că trecerea la un brad artificial în localitățile din toată țara ar salva mii de brazi naturali, care sunt folosiți doar pentru câteva săptămâni pe an.
Așteptări și entuziasm pentru Târgul de Crăciun
În ciuda opiniilor variate, mulți sibieni și turiști sunt încântați să vadă cum Piața Mare se transformă pentru sezonul sărbătorilor. Branga Ema, o localnică, este încântată de bradul montat deja și așteaptă cu nerăbdare deschiderea Târgului de Crăciun: „Bradul este frumos, nu-i nimic că e montat mai repede. Stăm și-l admirăm, ne uităm cum montează. Da, așteptăm să se deschidă târgul de Crăciun. Era frumos și unul natural, poate mai aproape de Crăciun.”
Un brad admirat, dar montat prea devreme pentru unii
Montarea bradului de Crăciun în Piața Mare din Sibiu a stârnit discuții aprinse, aducând opinii diverse din partea localnicilor și turiștilor. Pe măsură ce Târgul de Crăciun se apropie de deschidere, cu siguranță acesta va atrage mulți vizitatori, dar poate că unii sibieni speră ca viitoarele sezoane să aducă și noi surprize, menținând farmecul autentic al sărbătorilor.