pierderi imense la ferma din veștem unde vor fi omorâți aproape 2.000 de porci. reprezentant: ”vorbim de câteva milioane bune”

Într-o fermă de porci de la Veștem au fost depistate două animale infectate cu pesta porcină africană. Astfel, aproape 2.000 de porci vor fi uciși, iar pagubele se ridică la milioane bune de lei.

pierderi imense la ferma din veștem unde vor fi omorâți aproape 2.000 de porci. reprezentant: ”vorbim de câteva milioane bune”

Ferma de porci din Veștem se confruntă cu o situație dificilă după ce 2.000 de animale au fost confirmate pozitiv la pesta porcină africană. În urma analizelor s-a decis, în colaborare cu autoritățile și reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare (DSV), sacrificarea preventivă a acestora pentru a preveni răspândirea bolii. În prezent, echipa fermei colaborează cu autoritățile pentru a începe procesul de sacrificare și îngropare a animalelor afectate, iar ancheta epidemiologică este în curs. (DETALII AICI)

„Ferma de acolo este o mică fermă de îngrășare pe care o avem în cadrul grupului. Avem un efectiv de 4.000 de animale. Împreună cu  autoritățile și cu reprezentanții DSV care se află în teren, am hotărât ca 2.000 de animale să fie sacrificate preventiv deoarece rezultatele sunt pozitive la pesta porcină africană. În momentul de față lucrăm îndeaproape cu toate autoritățile implicate în cadrul procesului, în vederea sacrificării preventive a animalelor, urmând a fi îngropate. În zonă pare că nu este nici un focar sau nu avem cunoștințe de vreun focar de pestă în zonă. Ca în multe alte cazuri și la noi există o serie de canale prin care virusul poate să pătrundă în fermă, în schimb în momentul de față nu știm cum a pătruns. Nu s-a finalizat nici ancheta epidemiologică realizată de DSV”, a declarat un reprezentant ale agentului economic pentru Ora de Sibiu.

Pagube de milioane de lei

Reprezentantul agentului economic subliniază că pierderile se ridică la câteva milioane de lei doar din efectivul de animale sacrificate. Pe lângă această pierdere directă, ferma va intra într-un proces de spălare și dezinfecție care va dura între patru și opt luni, perioadă în care activitatea va fi complet suspendată. Acest lucru va avea un impact major asupra fluxului de animale din celelalte ferme ale grupului, generând pierderi considerabile în afacere.

„Paguba este efectivul de animale care urmează să fie sacrificat și aici vorbim de câteva milioane bune de lei, o altă parte importantă a pagubelor este că după sacrificarea preventivă a animalelor, ferma noastră intră într-un proces de spălare, dezinfecție care durează între 4 și 8 luni de zile și în toată perioada aceasta ferma nu poate să fie folosită. Aceasta fiind o a doua dimensiune a pierderilor. Doar pentru efectivul de animale vorbim de câteva milioane bune de lei, asta fără a lua în calcul impactul asupra fluxului de animale provenit din celelalte ferme ale noastre și ulterior pierderea de business – faptul că nu putem folosi ferma o perioadă bună de timp”, a mai spus reprezentantul agentului economic.

„Animalele încep să moară în hală”

Reprezentantul agentului economic a declarat că se întâmpină dificultăți în găsirea unui teren adecvat pentru îngroparea animalelor, dar colaborează strâns cu autoritățile pentru a rezolva această problemă. În acest moment critic, prioritatea principală este să demareze procesul de îngropare cât mai curând posibil, având în vedere că animalele continuă să moară în hală, complicând și mai mult situația.

„Avem dificultăți în a găsi terenul pentru a îngropa animalele și la acest suspect lucrăm împreună cu autoritățile. Sperăm să începem cât mai repede procesul. Obiectivul nostru cel mai important în momentul de față este să ne asigurăm  că începem procesul deoarece animalele încep să moară în hală și atunci îngreunează mult procesul. Lucrăm îndeaproape cu autoritățile dar pentru noi cel mai important este să pornim procesul”, a mai spus reprezentantul agentului economic.

Citește și: Focar de pestă porcină la o fermă din Veștem. Aproape 2.000 de porci vor fi uciși prin gazare

Ultima oră